Nimic mai gustos și mai frumos ca o farfurie cu un preparat care nu numai că arată foarte bine dar are și o poveste, spunem noi, fascinantă. Bonduelle România ne-a provocat să gătim și să povestim, adică fix ceea ce ne face cea mai mare plăcere. Chef Vasile Nicolae și jurnalistul Cosmin Dragomir vă prezintă o serie de rețete în AND-ul cărora se învârtoșează istoria și bunul gust.
Găsim la Iuliu A. Zane în monumentala culegere de proverbe românești zicerea „zece feluri de bucate/tot fasole mestecate” și mare dreptate are cugetătorul anonim. Fasolea, alături de linte (dispărută din obiceiul culinar uzual), bob (dispărut chiar din grădini), varză (specifică mai mult Ardealului) și rădăcinoase erau baza mâncărurilor țărănești, mai ales în sezonul friguros și în multele zile de post ale unei națiuni cu credință strașnică în Dumnezeu. Mâncare a săracului, acompaniată de câte o ceapă muiată-n sare grunjoasă și cu un boț de mămăligă rece, fasolea pare a-și intra în drepturi abia în anul 2000, rebranduită de ProTv ca mâncare tradițională de 1 decembrie – Zi națională dar și aniversară pentru postul de televiziune.
Noi am ales pentru astăzi să refacem și să îmbunătățim o rețetă interbelică cu fasole din două motive clare:
În caietul pentru Gospodărie, clasa a II-a din 1932-1933, Brăila, am găsit o rețetă care ne-a făcut cu ochiul.
Supa cremă de fasole este un preparat destul de puțin gătit în bucătăriile noastre și care ne arată, încă o dată, cât de versatil este acest ingredient.
Ingrediente:
1 buc ceapă
1 morcov
1 bucățică de țelină
1 cățel de usturoi
Ulei pentru călit
800 g fasole albă la cutie Bonduelle
200 g fasole roșie la cutie Bonduelle
100 g spanac la pungă congelat foaie cu foaie de la Bondulle
Fulgi de ceapă
Sare, piper, boia dulce, cimbru
Opțional: lapte și unt pentru lactovegetarieni sau zile de dulce.
Instrucțiuni:
Legumele se mărunțesc, se călesc în ulei, li se mai adaugă un pic de apă pentru a le fierbe puțin. Se adaugă fasolea albă cu tot cu zeama din conservă. Se dau în clocot. La final se daugă spanacul și se blendează. Dacă nu are consistența unei supe creme o puteți subția cu lapte (opțional) încălzit sau zeama la fasolea roșie. (Opțional; untul se încălzește într-o crăticioară și se adaugă, la final compoziției).
Feliile de pâine se ung cu puțin ulei, se aromatizează, și se prăjesc în tigaie.
Fasolea roșie se usucă bine. Se încinge puțin ulei într-o tigaie, se adaugă boabele de fasole, se asonează cu sare, piper și cimbru și lasă puțin timp pănă se rumenesc.
Se montează ca în fotografie folosind pentru ornat boabele aromatizate de fasole roșie, fulgii de ceapă și boiaua dulce.
Recomandăm un roze Fetească Neagră de la Crama Histria.
Poftă bună.