Linte a la Provensale (după o rețetă din 1921)

Nimic mai gustos și mai frumos ca o farfurie cu un preparat care nu numai că arată foarte bine dar are și o poveste, spunem noi, fascinantă. Bonduelle România ne-a provocat să gătim și să povestim, adică fix ceea ce ne face cea mai mare plăcere. Chef Vasile Nicolae, fotograful Elena Răduță și jurnalistul Cosmin Dragomir vă prezintă o serie de rețete în AND-ul cărora se învârtoșează istoria și bunul gust.

 

În perioada interbelică puteam aniversa un secol de inspirație culinară franțuzească temeinică. Trendul occidental s-a împământenit pe meleagurile noastre după Pacea de la Adrianopol din 1829 când aproape toată suflarea românească a început să se dezbare de obiceiurile orientale. Chiar dacă și înainte am avut bucătari francezi și italieni, și la curtea lui Petru Cercel, și la curtea lui Brâncoveanu, după 1830 gastronomia franceză a cucerit cu adevărat papilele naționale. Pentru astăzi am ales o rețetă din „Cea mai nouă carte de bucate cu peste 600 de rețete alese potrivite pentru toate clasele întocmită după autori români și străini de A. St.”, Editura Librăriei H. Steinberg & Fiu, București 1921.

Fasole albă a la Provensale

„Se pune fasolea să se moaie, apoi se așează într-un vas de pământ cu bulion de carne, patru sau cinci linguri de untdelemn, puțin unt, două cepe felii, pătrunjel tocat, un buchet garnit, un picior de gâscă sau o șunculiță, piper, sare și nucșoară, se lasă să fiarbă la un loc patru ore până ce se va lega bine și-i va scădea sosul.

Plecând de la această rețetă Chef Vasile Nicolae a pregătit un preparat spectaculos, nu foarte complicat, care vă poate impresiona comesenii.

Am sotat în tigaie ceapă albă și țelină apio în unt până când s-au înmuiat. Apoi am adăugat linte prefiartă de la Bonduelle (puteți folosi și fasolea albă prefiartă de la Bonduelle) și două polonice cu bulion de oase de păsăre (despre bulionul, supa sau stock-ul de oase puteți citi mai multe aici) și un bouquet garni cu apio, foi de dafin și cimbrișor. Când a scăzut lichidul am adăugat pătrunjel și am ras puțină nucșoară. Am așezat compoziția într-un vas de lut (noi am folosit un tajine) și deasupra, în formă de eventai, am pus piept de rață afumat și feliat și un capac din aluat de foietaj uns cu ou și am introdus vasul la cuptor pentru 15-20 de minute la 175°C.
Pentru o experiență culinară completă vă recomandăm un pahar cu Ammos Alb 2016 de la Crama Histria, vinificat din soiuri semiaromate de Sauvignon Blanc si Riesling

Rețete cu povești: supă cremă de fasole (din 1932)

Scroll to Top