Un an de gastroart.ro – raport către țară :)

Credeam că acest text o să meargă strună, că e deja scris de la sine, un inventar al lucrurilor făcute în ultimul an, un an de când gastroart.ro a fost lansat, undeva pe la ora 03:00 din noaptea dinspre 26 spre 27 martie anul trecut, dar mă năpădiră amintirile, ca să folosesc un clișeu vetust în ton cu lucrurile despre care scriu cu preponderență pe site.
Credeam, în urmă cu un an, că totul o să fie ușor, că o să scriu și citesc, că industria HoReCa o să priceapă că cercetarea este esențială, că nu avem o identitate gastronomică asumată și promovată, că tradiția culinară românească este suprinzătoare și prinde la public, că deși ne dăm de ceasul morții că n-am avea, avem istorie culinară, că românismul neexagerat e benefic, că, că, că… . Dar așa sunt eu, un optimist incurabil.
Un an de gastroart.ro a însemnat 365 de zile în care am fost trântit cu fundul de pământ în fiecare dimineață. 365 de zile de nebunie, vâltoarea, stres, disperare, prezentări și întâlniri dar și 365 de zile de speranță, proiecte, visuri, oameni noi, încurajări și evenimente reușite. Că așa-i în partea asta de Românie, de votanți exasperați în al căror CV scrie, mai nou, tânăr antreprenor, freelancer not influencer.
Acum, după ce am abuzat de umărul dumeavoastră primitor și mi-am confesat nițel, să revenim la ceea ce am promis în titlu, fără să ne facem un titlu de glorie din asta.
Un an de gastroart.ro înseamnă 617 postări, fără aceasta. E drept că unele sunt preluări de pe alții, că ne interesează și ce face capra vecinului, și că vreo trei sute (poate chiar mai mult) sunt rețete vechi, digitalizate de noi din caietele bunicilor noștri. Mai avem încă vreo mie, culese, corectate, ce așteaptă un semn, că doar calea le e deschisă. Restul sunt articole pe care ne-am străduit să le facem cât mai interesante și cât mai concludente pentru scopul propus. Mai sunt de scris alte multe mii, timp, chef, inspirație și facturi plătite ne mai trebuie.
În acest an am organizat prima ediție a Congresului de Gastronomie și Vin împreună cu Cezar Ioan de la vinul.ro și chefii Nico Lontras & Johnny Șușală de la Rare Food Services. Cu acest prilej am lansat un manifest de bune practici în HoReCa, dar și ideea unei legi prin care să avem o Zi Națională a Gastronomiei și Vinului. Săptămâna trecută, proiectul de lege a fost depus la Senat de către deputatul Mihai Mohaci.
 
Tot în acest an am organizat împreună cu partenerii noștri câteva evenimente gourmet cu tematică culinară veche. Refacerea unui meniu regal la bistro Voila (mulțumesc Radu Dumitrescu), a unor rețete vechi împreună cu Chef Vasile Nicolae, seri cu preparate tradiționale reinterpretate de către Chef Nico Lontras și Chef Johnny Șușală la HoReCa School. Tot acolo am început să predăm cursanților istoria gastronomiei.
În Decembrie am organizat la Muzeul Național de Istorie a României, dezbaterea: istorie și identitate gastronomică națională la care au participat: Constanța Vintilă-Ghițulescu, Anda Becuț-Marinescu, Andrei Pleșu, Ernest Oberländer–Târnoveanu, Cornel Ilie și Nico Lontras.
De curând am lansat și editura GastroArt și săptămâna viitoare scoatem de sub tipar prima carte: „Bucătăria română. Carte coprinzătoare de mai multe rețete de bucate și bufet”, de Christ Iónnin, 1865, reeditare în premieră, ediție prefațată, îngrijită și adnotată de Simona Lazăr.

Tot la începutul lunii viitoare lansăm și o librărie on-line dedicată exclusiv cărților de gastronomie și din domenii conexe.
Am pus la cale și alte proiecte, continuări ale celor deja implementate, dar și unele inedite, însă nu putem divulga tot de pe acum.
Cu speranța că veți fi alături de noi în continuare, ne urăm mulți ani interesanți împreună. Ar trebui să fac un pomelnic lung al numelor celor care ne-au ajutat și ne-au încurajat în demersul nostru, o să le cer scuze de faptul că nu îi nominalizez, vă știți voi, vă rămânem îndatorați.
Mulțumim,
echipa Gastroart.ro
https://gastroart.ro/2018/03/22/ziua-nationala-gastronomiei-si-vinului-proiect-de-lege-depus-la-senat/

Scroll to Top