Declararea zilei de 11 septembrie – dată în care îl sărbătorim pe Sfântul Cuvios Eufrosin Bucătarul – Zi Națională a Gastronomiei și Vinului, un proiect inițiat de către Nico Lontraș, Cezar Ioan și Cosmin Dragomir și prezentat la prima ediție a Congresului Național de Gastronomie și Vin a fost depus la Senat de către deputatul de Brașov Mihai Mohaci și a intrat în circuitul legislativ.
În vara anului trecut Chef Nico Lontras (Rare Food Services), Cezar Ioan (vinul.ro) și subsemnatul (Cosmin Dragomir – gastroart.ro) organizam Congresul de Gastronomie și Vin cu sprijinul Selgros România. Tot atunci am lansat un manifest de bune practici pentru industria HoReCa de la noi, iar unul dintre puncte era declararea unei zile ca Zi Națională a Gastronomiei și Vinului. După aproape un an, prin intermediul deputatului Mihai Mihaci, proiectul a fost depus la Senat urmând să parcurgă circuitul legislativ. Pe această cale solicităm parlamentarilor români să studieze proiectul și să îl susțină, în folosul comun al tuturor românilor. Proiectul beneficiază de susținerea celor mai importante asociații din HoReCa.
„Fundamentul care stă la baza unei naţiuni, la baza oricărui popor de sine stătător este tradiţia… O componentă importantă a tradiţiei româneşti este arta culinară specifică poporului nostru ca întreg, ca naţiune şi, în special, arta culinară specifică zonelor geografice, cu influenţe istorice de la cei ce au trecut sau au poposit pe teritoriul ţării şi care şi-au pus amprenta pe bucătăria românească: influenţa otomană, greacă, arabă, armenească şi bizantină.
Şi arealul viticol este demn de fi făcut cunoscut, cu atât mai mult cu cât tradiţia vinificaţiei pe aceste meleaguri este mai veche de 2000 de ani, de dinainte de Burebista.
Bucatele şi vinurile româneşti sunt un cumul de tradiţii care încântă simţurile şi cuceresc tot mai mulţi admiratori şi care pot deveni cartea de vizită a ţării noastre. Arta culinară poate aduce un plus imaginii turistice în special şi a României în general.
Stabilirea unei zile care să celebreze această bogăţie de gusturi şi tradiţii româneşti este necesară pentru a scoate în evidenţă calităţile bucătăriei şi ale vinului românesc şi a le face cunoscute sub numele ZIUA NAŢIONALĂ A GASTRONOMIEI ŞI A VINULUI ROMÂNESC.
Această zi ar trebui să fie cunoscută prin expoziţii şi târguri gastronomice organizate la nivelul unităţilor administrativ-teritoriale, în locuri special amenajate de către primării, cât şi la nivelul unităţilor de turism şi alimentaţie publică.
Scopul Zilei Gastronomiei şi Vinului Românesc este de a reflecta gastronomia românească în toate formele sale, precum şi varietatea de vinuri produse la noi în ţară.
Este vorba despre a ne bucura de o companie bună, de a mânca sănătos şi de a crea un sentiment de comunitate.
Bucatele şi vinurile româneşti sunt un cumul de tradiţii care încântă simţurile şi cuceresc tot mai mulţi admiratori şi care pot deveni cartea de vizită a ţării noastre. Arta culinară poate aduce un plus imaginii turistice în special şi a României în general”, se arată în comunicatul deputatului Mihai Mohaci.
Mulțumim pe această cale lui Alexandru Petrescu de la Guerrilla Cooking Brașov pentru susținere și lobby pe lângă deputatul Mihai Mohaci.
http://congresuldegastronomie.ro/manifest-pentru-gastronomia-si-vinurile-din-romania/