ActualArticoleChiolhanIstorieRecomandare

Gastroart și ARGR vă invită la "Festin Brâncovenesc"

Asociația pentru Restaurarea Gastronomiei Românești (ARGR) organizează începând cu 30 de martie o serie de evenimente gourmet de arheologie culinară inspirate din rețetele din cărțile vechi de bucate apărute în România.

Tradiționale sau autentic-naționale preparatele din meniurile propuse de către ARGR fac parte din proiectul de promovare și valorificare a tezaurului imaterial culinar autohton, scop asumat de către ARGR încă de la înființare.

Evenimentele sunt organizate cu o frecvență de două săptămâni, cu tematici diferite și invitați care pot oferi mai multe informații și detalii despre bucătăria românească veche, cărțile de bucate apărute la noi, contextul istoric, influențele gastronomice seculare, specificul local etc.

Serile culinare sunt organizate în parteneriat cu Gastroart.ro – prima revistă online dedicată istoriei gastronomiei și a ospitalității românești. Se vor desfășura în cel mai premiat local de profil – Zahanaua Zexe din strada Icoanei nr. 80.

Primul eveniment va avea loc VINERI 30 MARTIE și este dedicat suprinzătoarei bucătării brâncovenești, cu preparate inspirate dintr-un manuscris datat, se pare, la sfârșitul secolului al XVII-lea. Alăturăm acestor mâncăruri fabuloase vinuri și povești pe măsură.

Festin brâncovenesc
(30.03.2018, ora 19:00 Zexe Zahana, str. Icoanei nr. 80)

Altă mâncare unu

Cheftele din ficat de vițel cu pătrânjei, sămânță de molotru și stafide, fripte-n unt și servite cu zeamă de carne dreasă cu erburi mirositoare și aguridă/agrișe.

Altă mâncare doi

Creeri de vițel dați în undă tăvăliți în gălbenări de ou bătute amestecate cu erburi mărunte frecate, prăjite mai apoi și date la masă cu ostropel verde din foi de pătrânjel, vârfuri de spănaci, măcriș și izmă pisate cu migdale și oțet.

Altă mâncare trei

Piept de vițel nădușit în zeamă de carne și vin alb aromată cu piper, cuișoare și nucșoară servit cu garnitură de napi călugărești tăieți, cucunari, prune și vișine uscate.

Alt fel

Pere și gutui fiarte cu vin și zahăr pisat, cuișoare și scorțișoară întreagă alături de spumă oauă cu migdale și must de naramză.

120 de lei meniu/persoană
Băutura nu este inclusă

Șef la cuhnie: Amalia Consulea
Paharnic: crame românești de încredere

RSVP: 0732 232424 dress code smart gourmet

Despre ARGR

Asociaţia pentru Restaurarea Gastronomiei Romaneşti îşi propune redefinirea gastronomiei româneşti ca element al patrimoniului naţional şi reintegrarea acesteia în circuitul valorilor europene.
Gastronomia este parte integrată și importantă din identitatea unei națiuni iar sintagma „societatea într-o farfurie” este invocată ca definitorie de către sociologi și antropologi.
Activitatea ARGR se concentrează pe descoperirea și valorificarea tezaurului gastronomic românesc ca parte a patrimoniului imaterial național.
Cercetarea gastronomiei românești autentice/tradiționale este un domeniu mai deloc frecventat de instituțiile abilitate. Cele mai impresionante rezultate de resort se datorează unor persoane pasionate și nu au fost până în prezent centralizate și supuse unor analize riguroase.
ARGR este o inițiativă privată înființată cu scopul de impulsiona cercetarea în domeniu și de a promova mâncarea românească atât pe teritoriul țării cât și în afara granițelor României.
ARGR este o organizaţie nonprofit înființată în 2014 având ca membri fondatori pe Amalia și Alexandru Consulea, proprietarii restaurantelor Zexe, ultimul având și funcția de preşedinte executiv.
Credit FOTO: rosedana.blogspot.com

Despre C. Dobrogeanu-Gherea și  restaurantul gării din Ploiești

Share:

Leave a reply

many kinds of best quality replica watches.

richard mille replica