DOP? Bun subiect de discuție, merele etichetate piesă cu piesă, lansat de Cristi Roman în Facebook. Este un pain in the ass pentru gătitul la scară mare. Dacă privesc din perspectiva market-ării mărului, cred că este corect. Pentru că dietele și puterea de cumpărare sunt niște variabile, branduirea fiecărui măr are sens. Nu iei un kg, ci 1 măr. Și după ce ai plecat, fără acel sticker, mărul și-a pierdut identitatea. Am cumpărat un măr (foto is mine) cu sticker de la Penny Market și am știut ce am dus acasă. Pentru că este un măr dintr-un soi DOP (Denumire de Origine Protejată). Chestia cu sticker-ele poate fi gândită (și s-a încercat) la pepenii de Dăbuleni. Dar și la mărul de Voinești.
Ce este DOP? Soiul și proveniența sa sunt certificate într-un sistem de verificare european. Nimeni nu poate vinde un măr pretins a fi un Mela Val din Non DOP fără consecințe, dacă nu este Mela Val Di Non DOP.
Mela Val di Non DOP aici http://www.qualigeo.eu/prodotto-qualigeo/mela-val-di-non-dop/