Gastroart lansează, în curând, Harta Pâinii

Salutări tuturor.
A fost o perioadă extrem de încărcată pentru mine și a trebuit să finalizez alte proiecte în care eram implicat, că de! – din gastroart.ro nu fac bani nici cât să-mi plătesc rata la apartament. În fine, am revenit cu forțe noi și cu idei fresh.
Primul proiect pe care îl vom implementa se numește: Harta Pâinii. Este vorba de un subdomeniu al site-ului cu o hartă interactivă a României prin care încercăm să cartografiem toate pâinile tradiționale de la noi, să le facem cunoscute, să comparăm rețetele să indicăm unde magazinele unde le putem găsi (pe cele făcute ca la carte) etc.
Pe lângă toate acestea o să avem o serie de articole despre pâine, mai ales texte de etnologie și antropologie. Tot cu această ocazie o să lansăm și seria de texte: Istoria pâinii în România, un proiect lunar timp de doi ani ce se va finaliza cu o carte cu titlul omonim. Autorul seriei nimeni altul decât eu :D.
Tot în această campanie o să lansăm și volumul “Pâinea, aliment și simbol: Experiența sacrului” de Varvara Buzilă (apărută prima dată la Chișinău în 1999). Despre doamna Varvara Buzilă puteți afla mai multe în josul articolului.
Dar cum nu putem să ducem acest proiect la capăt fără ajutor apelăm la dumneavoastră: încercăm să strângem rețete din cât mai multe zone/sate din România. Harta s-ar dori una exhaustivă.
Prin urmare toți cei care sunt dornici să ne ajute, cei care doresc să se implice în proiect sau care vor să promoveze produsele tradiționale din zonele lor sunt rugați să ne contacteze la cosmin.dragomir@gastroart.ro. De principiu avem nevoie de fotografii cu pâinea, rețeta și indicarea sursei: autor, localitate, culeasă de la… plus un acord de publicare pe site.

Tot în acest context vă anunțăm că suntem în căutare de sponsori și parteneri pentru proiect pentru o amploare cât mai mare.

 
Varvara Buzilă este un etnograf și muzeograf din Republica Moldova, doctor în filologie, secretar științific la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală din Chișinău.
Absolventă a Universității de Stat din Moldova, Facultatea de Jurnalistică, specialitatea redactor literar, promoția 1980. În anii 1992-1995 – studii postuniversitare, doctorantura la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, România, Facultatea de Litere. În anul 1998 susține teza de doctorat „Pâinea de de ritual în cultura românilor de la Est de Carpați”.
Își începe activitatea de muzeograf în 1983, la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală din Chișinău.
Participă activ la dezvoltarea patrimoniului muzeal prin colectarea obiectelor de cultură populară. Contribuie la apariția seriei noi a Buletinului științific al Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală din Chișinău. Este redactorul științific al fasciculei Etnografie a Buletinului și al mai multor cărți editate sub egida muzeului.
A inițiat și desfășurat mai multe simpozioane și conferințe naționale și internaționale, a organizat expoziții temporare, mese rotunde, fiind și moderatorul acestor manifestații.
A publicat peste 50 de lucrări științifice, peste 100 de articole de popularizare a științei. Promovează valorile tradiționale în mass-media, fiind moderator sau participant principal al ciclurilor lunare de emisiuni televizate „Cinel-cinel” (1992-1995), „intră în istorie dăruind muzeului un obiect” (2004-2008), „O vatră a tuturor satelor” (2006), cu mare priză la public.
A participat la elaborarea Legii Muzeelor (2002), la Elaborarea Legii privind protejarea patrimoniului cultural imaterial și a Legii privind protejarea patrimoniului cultural mobil (2010-2011).
Este președinte al Comisiei Naționale pentru Savgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial, din 2009, președinte al societății de Etnologie din Republica Moldova (din 2000).
Activitatea muzeografică a V. Buzilă a fost apreciată cu multiple diplome ale Ministerului Culturii și ale Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală din Chișinău pe anii 1984-2010. Deține titlul de Om Emerit (2009).
 

Scroll to Top