Continuăm seria poveștilor despre pâinile cu atestat de produs tradițional cu un preparat vrâncea, cu o tradiție din perioada interbelică. Este vorba de Pâinea lui Pitiș după numele brutarului care a consacrat-o, o mică afacere de familie (50 de pâini pe zi, doar pe comandă) a familiei Tichiluș din Mărășești, Vrancea. Am stat de vorbă cu Cristina și Bogdan Tichiluș cei care au obținut Atestat de produs tradițional pentru această pâine în 2017.
“Pâinea lui Pitiș – Pâine tradițională la tavă de 1 kg are cateva trăsături proprii care o diferenţiază de alte produse similare din aceeaşi categorie. Primul element care definește specificitatea pâinii este faptul că toate operațiile din procesul de producție sunt efectuate manual. Pâinea este frământată manual în cantitate de până la 10 kg până toate ingredientele sunt omogenizate și aluatul devine elastic. Rețeta este simplă, conține produsele de bază și nu are nici un adaos chimic sau procesat.
Gustul inegalabil al pâinii adevărate, făcute în casă este dat și de energia pozitivă a bărbatului ce frâmântă pâinea care nu cunoaște în aluatul ei decât făina făcută din bobul de grâu al câmpiilor vrâncene, drojdia, sarea, și apa. O altă procedură ce completează gustul tradițional este dat de faptul ca pâinea este frâmântată în covată de lemn și coaptă în tăvi de tablă neagră. Un alt element important ce contribuie la desăvârșirea gustului de pâine tradițională este dat de cuptorul din șamotă, în care folosim lemne de fag, ce contribuie la rumenirea ei și gustul pâinii de pe vremea bunicii”.
Consultând monografia localităţii Mărășești, s-au găsit informaţii referitoare la tradiţia locală de producere a pâinii lui Pitiș încă din anul 1934. În lucrarea intitulată ”Monografia Istorică a Localității Mărășești” de Stănel Ion, Editura Andrew 2007, sunt făcute referiri la producerea pâinii lui Pitiș. Rețeta s-a transmis din generație în generație.
“Pâinea lui Pitis poartă în ea nu numai rețeta traditională preluată din strabuni ci si sufletul celor care o fac. Fiecare pâine făcută cu suflet si prin munca mâinilor poartă o poveste în ea. Este povestea soților care amândoi pun sufletul lor în pâinea pe care o fac cu drag. Pâinea dospește din dragostea și pasiunea lor odată cu zorii zilei, la 4 dimineața când soțul frământă aluatul si sotia împleteste pâinea. Cu multa migală pentru a fi atât bună dar si frumoasă, sotul si sotia fac cu bucurie cea mai bună pâine! În ea se împletesc valorile familiei, credința, pasiunea, dragostea pentru muncă, pentru lucrul bine făcut, cu responsabilitate pentru toți cei care o vor cumpăra.
Făina este achiziționată de la moara Alegria Total din Focșani, ce produce făină 100% din grâu de înaltă calitate, fără adaosuri de aditivi.
Durata dospitului este de aproximativ 150-165 minute în vasul în care s-a frământat și este determinată de structura aluatului, calitatea făinii, felul în care a avut loc frământarea. Dospirea finală se realizează în tăvile de copt din tablă neagră, acoperite și durează între 30-45 minute.
Din punct de vedere economic, deși se poate face profit din produse tradiționale (legea prevede o limită cantitativă de 300 de pâini/zi) pentru noi producţia se face la scară mică. Momentan facem pâinea doar la comandă, maxim 50 de pâini pe zi, nu avem un punct propriu de vânzare. Lucrăm doar în familie și nu folosim malaxoare, aditivi sau coloranţi, care ar ușura munca și ar spori producția. Momentan nu facem alte produse similare”