Cum “vede” Inteligența Artificială salata românească, sarmalele și zacusca

Chiar dacă mă ocup mai mult de istorie, asta nu înseamnă că ignor contemporaneitatea. Mai mult, acest experiment este aproape futuristic: Este foarte probabil ca acestea să fie primele imagini cu salată românească, sarmale și zacuscă interpretate de un soft de inteligență artificială. Alegerile au fost simple: toată lumea știe că sunt mare fan al salatelor la pungă de la Eisberg, al zacuștelor și al sarmalelor.

Imaginile au fost realizate cu o tehnologie de inteligență artificială care răspunde la cereri în scris (fără dosar cu șină). Astfel, dacă-i scrii și ceri salată, el va cauta pozele din baza de date identificate drept salată și va crea ceva similar, unic, în acel stil. Îl poți cere inclusiv să reprezinte unele lucruri în baza artistică specifică (i.e. varză vazută de Van Gogh). Rezultatele nu sunt întotdeauna realiste, dar reprezintă creații unice (și surprinzător de apropiate de realitate).

Descrierile trebuie să fie în engleză și depind exclusiv de cât de inteligent e modulul respectiv din program, care „înțelege” ce vrei să-i spui. În cazul de față i-am cerut salată, apoi ne-am jucat și cu alți termeni – un bol de salată (salad bowl). Aici a înțeles că vrem doar bolul. Nu era ce trebuia. Am încercat salată iceberg. Rezultatul îl puteți vedea mai jos, ne-a arătat cum ar arăta niște salată într-un ghețar, apoi ne-am întors la salad, fresh, green & Romanian salad.

 

 

 

 

În cazul zacuștei AI-ul s-a dovedit greu de cap (sic!) și ne-a luat ceva timp să îi explicăm.

 

La sarmale ne-a fost cel mai ușor, că până și computerele știu de ele :d

 

Scroll to Top