ActualArticole

1o lucruri despre burgeri

Sunt la modă, sunt delicioși așa că…
1. Numele „burger” vine de la „hamburger”, mai exact fripturile care-și au originea în orașul Hamburg. Emigranții din Germania au popularizat termenul, iar cultura populară l-a redus la ce era mai delicios.
2. Carnea tocată de hamburgeri n-a fost de vită, inițial. O rețetă care pune o bucată de carne între două bucăți de chiflă datează din 1884. Rețeta cerea carne de pui. O altă rețetă pentru „cârnat hamburgh”, din 1758, cere să fie pusă carnea pe o bucată de pâine prăjită.
3. Pe la începutul secolului trecut, au apărut și alternative la hamburger: chickenburger, cheeseburger, lamburger, nutburger și porkburger. Combinațiile includ carne de diferite feluri, dar și alternative vegetariene sau mai sănătoase (halloumi sau duckburger).
4. Recordul mondial pentru mâncatul unui burger este 27 de minute, pentru un burger de 4 kilograme! Un burger normal are câteva sute de grame.

5. În Las Vegas există restaurantul „Atacul de Cord” – Heart Attack Grill. Chelnerițele se îmbracă în asistente medicale și burgerii din meniu au nume de intervenții pe inimă. Au un burger numit bypass-ul cvadruplu. Are aproape 10.000 de calorii.
6. Hamburgerii nu au fost populari în SUA până în 1904. Au prins popularitate odată cu Târgul Internațional din St. Louis. Astăzi, americanii consumă, pe an, 50 de miliarde de burgeri. Puși la rând, ar face înconjurul Terrei de cel puțin 32 de ori.
7. Peste 60% dintre sandwich-urile vândute la nivel mondial sunt, de fapt, burgeri. Cel mai cunoscut lanț de fastfood, McDonald’s, vinde, la nivel mondial, 75 de burgeri pe secundă.
8. În Primul Război Mondial, guvernul american, aflat în război cu Germania, a încercat să schimbe numele hamburgerului. Soldații îl numeau „liberty sandwich”, dar schimbare n-a ținut mai departe de sfârșitul războiului.
9. Un sondaj efectuat în 2013, la nivel mondial, relevă că peste 60% dintre fanii burerilor preferă să vadă cartofi tăiați, bine rumeniți, lână burgeri. Doar 16% preferă inelele de ceapă.
10. Un procent de 82% dintre americani consideră burgerii sănătoși. Ingredientele hamburgerului sunt, într-adevăr, bune surse de fier, proteine și vitamină B12. Consumați în moderație și gătiți de chefi cu har, sunt chiar delicioși.

 

O poveste din Ulan Bator – despre burgeri

Tagsburger
Share:

Leave a reply

many kinds of best quality replica watches.

richard mille replica