Pentru mulți, aceasta este o bază a dietei lor, folosit pentru a aroma o multitudine de preparate. Cu toate acestea, alții spun că are pur și simplu gust de săpun, și-au exprimat chiar ura lor pentru coriandru într-o formă poetică. „Oh, aromă de săpun / De ce-mi poluezi mâncarea? / Și-mi dai doar râgâieli“ , spune unul dintre sutele de haiku-uri postate pe site-ul IHateCilantro.com (cilantro este numele american pentru coriandru). Acest text este o traducere după un articol apărut în dailymail.co.uk
Cercetătorii acum cred că știu de ce coriandrul provoacă o astfel de reacție „Marmite“(reacție de aversiune la un produs britanic pe bază de cremă de drojdie) și afirmă că răspunsul e în gene. Nicholas Eriksson, specialist în statistică genetică, și colegii săi au lucrat prin comparație genetică pe două eșantioane de peste 10.000 de oameni. Un eșantion compus din indvizi dintr-o gamă largă cu descendență europeană, care au detectat gustul de săpun la coriandru, celălalt eșantion compus din indivizi din toate celelalte medii genetice, care au declarat că lor le place sau nu le place coriandru.
Rezultatul a constat în corelarea aversiunii față de coriandru cu prezența a două gene: una asociată cu preferința pentru miros, altă care leagă mirosul de gust.
Legătura genetică găsită de echipa de specialiști face parte dintr-un grup de gene receptoare olfactive care controlează simțul mirosului; o astfel de genă, în particular, OR6A2, pare a fi responsabilă de reacția noastră la coriandru. „Aceste rezultate confirmă faptul că există o componentă genetică în ceea ce privește percepția gustului de coriandru și sugerează că aversiunea poate fi cauzată de variante genetice ale receptorilor olfactivi“, au afirmat specialiștii. „Noi afirmăm că OR6A2 poate fi receptorul olfactiv care contribuie la detectarea unui miros de săpun la coriandru în cazul populațiilor europene“.
Sursa: http://www.dailymail.co.uk
https://gastroart.ro/2018/03/17/primul-sf-patrick-romania-un-meniu-special-din-1934/