Mi-a adus Mircea Groza rezultatul excepțional al muncii voluntare a unor tineri din Zalău. Și-au unit forțele, au fost toți pe la bunici și au cules rețete tradiționale din Sălaj, apoi le-au printat în condiții grafice excelente. Un model pe care mi l-aș dori clonat în toate zonele țării. Mai multe despre ei găsiți aici. Am ales pentru #hartaciorbei o rețetă din această broșură.
Zamă de varză ca la Pericei
Ingrediente:
“O căpățână de varză acră, carne de porc, farina (făină), oloi (ulei), sare, piper, zamă de porodici (bullion), poprică (boia).
O căpățână de varză acră se taie și se pune la fiert în apă rece. Înainte de a da în clocot se pune păstă varza acră carne de porc tăietă cubulețe. După tăte aste se face un rântaș: într-un pic de oloi să rumenește fărina (o lingură de fărină la un liter de zeamă). Când s-o rumenit să țâpă un pic de poprică și să pune în oală. Să pune sare și piper după gust. În zamă se mai pune o țâră de zamă de porodici, două-tri păhăruță, după câtă zeamă ieste”
Rețetă culeasă de Miruna Prodan, de la Jozsa Susana, Pericei, Sălaj.