Chestionarul Gastroart.ro: Oana Irina Coantă – Bistro de l’Arte Brașov

Cosmin Dragomir Actual Articole Chestionar Main article

Suntem curioși să aflăm care e opinia unor specialiști din HoReCa despre câteva din, să spunem, cele mai fierbinți teme de dezbatere despre gastronomia românească. Așadar, am creat un chestionar concis,  și i-au rugat să răspundă. Astăzi: Oana Irina Coantă, chef & owner Bistro de l’Arte Brașov. 

Avem o gastronomie românească?
Normal. Zace prin sate și în cărțile de bucate.

Care este/sunt preparatul/ele identitare pentru România?
Ciorbele și supele. Tocănurile și variațiunile cu mămăligă.

Ce și cum ar trebui să promovăm, din punct de vedere culinar, străinilor?
Mâncarea locală pentru fiecare zonă.
Nu cred în rețete ‘naționale’. Sunt așa de multe gusturi specifice, încât putem să ne mândrim cu ceva diferit în fiecare sat.

Cum ar trebui să arate identitatea gastronomică națională?
Habar nu am. Serios 😊

Cum ar trebui să arate identitatea gastronomică regională (a zonei pe care o reprezentați)
Nici asta nu știu. Este nevoie de o documentare serioasă, de cercetare pe teren, de colectare de rețete și obiceiuri de consum pe sezoane și sărbători. Abia după aceea putem creiona o strategie.

O să avem o Zi Națională a Gastronomiei și Vinului. Ce facem cu ea?
Chiar nu știu. Poate măcar o parte din ea să devină prilej de informare. Publicul și bucătarii nu sunt informați, nu merg prin sate, nu cunosc și nu recunosc rețetele locale. Anul acesta aș face doar conferințe cu povesti frumoase. Mai puțin gătit.

Ce produse locale vă plac, un top trei de promovat?
Ciorba de salată
Chiftelele din carne cu sos de mere
Papanasii din branză de vaci, fierți

Ce lipsește restaurantelor cu specific tradițional?
Creativitatea și curajul. Răbdarea.

 

Written by

Răspundeți

Check Also
Cezar Ioan (vinul.ro): Spre deosebire de politic, în vinuri se face din ce în ce mai simțită concurența
Pe Cezar l-am cunoscut în urmă cu câțiva ani, pe o căldură toridă, când, în ...