Sibiu Regiune Gastronomică promovează gusturile locale: fructe de mare, cod, midii, kebab și burgeri

Să știți că mi-am dorit mult să nu scriu acest text. Mi-am dorit ca midiile care apăreau în filmulețul de promovare a Sibiu Regiune Gastronomică Europeană 2019 filmat și pe la Târgul de Turism Romexpo să fie o eroare de moment, o greșeală ușor de îndreptat ulterior. Mi-am mai dorit să nu pun acest titlul care reflectă doar o parte din realitatea prezentată, o bucățică din povestea acestui proiect, dar care nu e scoasă din context. Există și lucruri bune, de fapt normale, dar despre ele o să scriu cu proxima ocazie. 
Miercuri, 21 noiembrie, 2019 a avut loc la Clubul Diplomaților din București, în prezența a numeroase excelențe – excelența sa președintele României, excelențele lor ambasadori și membri ai corpului diplomatic acreditat la București, președintele Consiliului Județean Sibiu, primarul din Sibiu, alte excelențe (sic!) de prin Parlament etc., lansarea SibCoin-ului (monedă locală, un vehicul simpatic de promovare: un fel de voucher, comanzi din meniurile intrate în program și primești sibcoini, un fel de puncte bonus, din care poți cumpăra treburi de la producătorii locali. Foarte Ok). Înainte de a mă apuca de tema principală aș vrea să mai fac o mențiune importantă: cortul cu producători locali a fost cu adevărat fantastic, preparatele de acolo arată cu adevărat potențialul zonei și a gastronomiei românești cu specific local. Aș avea cuvinte de laudă pentru fiecare expozant ori organizator al acestui proiect integrat în strategia mare, de la producătorii de bere, de pahare(boluri) din sticle reciclate de bere, sloiul de oaie al lui Ioan Bebeșelea (Syndicat Gourmet) până la preparatele din Mangalița – marcă a regiunii Sibiu. Cuvinte de laudă or să mai fie, dar să nu vă mai perpelesc pe jar.
Primim câteva materiale informative tipărite pentru acest proiect. Printre ele un catalog consistent, intitulat: Gusturile Sibiului.
Citez din prefață/descriere/notă explicativă:
“Te invităm să explorăm împreună acest spațiu magic, în care poți cu ușurință regăsi gusturile și emoțiile din copilărie, lumea de poveste pe care vrem să o lăsăm moștenire generațiilor viitoare, folosind drept punct de pornire Gusturile Sibiului.
Mai mult decât un meniu obișnuit, «Gusturile Sibiului» este o poartă de intrare în lumea gusturilor, senzațiilor și emoțiilor specifice regiunii Sibiului, prin care vei cunoaște și recunoaște caracterul unic al cetăților transilvane și al regiunii din Inima României. Cele două criterii care ordonează această experiență de cunoaștere sunt sezonalitatea și specificul local al bunătăților propuse spre degustare. Sezonalitatea presupune adaptarea meniului la roadele anotimpurilor și ancorarea acestuia în present. Specificul local al produselor oferite e un amănunt foarte important atât pentru cel care și-a propus să descopere zona prin degustarea unor preparate autentice, cât și pentru regiune și localnicii acesteia, care sunt încurajați să producă și să furnizeze roade ale acestui pământ. Toate locațiile prezente în «Gusturile Sibiului» afirmă cu mândrie prevalența produselor locale și se aprovizionează de la fermieri și producătorii locali din împrejurimi. «Gusturile Sibiului» îi reunește în paginile sale pe toți acești întreprinzători care pun preț pe tradiție și calitate, reprezentând o carte de vizită și un meniu oficial al programului «Sibiu Regiune Gastronomică Europeană 2019». Fiecare local partener al «Gusturile Sibiului» se bucură de o prezentare a 5 preparate în regie proprie, rezultate din ingrediente locale, actualizate la sezonul în curs, având o istorie aparte și o poveste de transmis”.
Atenție: vorbim de un meniu cu 5 preparate speciale pentru Gusturile Sibiului, nu vorbim de schimbarea specificului restaurantului cu această ocazie. 5 (cinci) preparate pentru fiecare restaurant. Sunt listate 70 de restaurante, deci avem 350 de preparate. Mult păstrăv, carne de vită din zonă, porc (mai ales Magalița), brânzeturi, niște supe, niște ciorbe, papanași, tochituri, gulașuri, și două mențiuni speciale pentru Urechiușe de porc a la Transilvania – preparat unic, care face trimitere la bucătăria veche transilvăneană” (Hilton) & Doner turcesc de vită autohtonă cu telemea din Mărginime (Dabo Doner) etc. Cu asta parcă mai dregem treaba. DAR…
Mai avem așa:

  • File de biban (April Bistro)
  • Burger cu carne de vită (Bistroteca Baum)
  • Clătite Crepes Suzette reinterpretate cu ouă de casă și sos de portocale (My Story Bistro & Pizza)
  • Tournedos Rossini a la chef cu foie gras si ratatouille (New York)
  • Caldo Verde – supă portugheză de cartofi, cu chorizo de Bungard și varză (Old Lisbon Restaurant)
  • Bacalhau a moda de Braga – cu cod (Old Lisbon Restaurant)
  • Cataplana de peixe e marisco cu fructe de mare, pește și cartofi din Sibiu (Old Lisbon Restaurant)
  • Scoici renterpretate cu slănină și leuștean (Pardon Café & Restaurant)
  • Supă cremă de roșii (Piano – Cocktail Gastro Pub) – meniul de iarnă, primăvară aka sezonalitate
  • Burger delicios (Piano – Cocktail Gastro Pub)
  • Pizza Salami cu mozarella din lapte de bivoliță de Sibiu (Piano – Cocktail Gastro Pub)
  • Eclairs a la francaise cu sirop de soc făcut în casă, zmeură și caramel sărat (Sucre)
  • Kebab grecesc (Taverna Acropolis)
  • Gyros la cuptor (Taverna Acropolis)
  • Burger cu carne de vită Angus (Turtha Grill&Bar)
  • Burgerul casei Tutti (Tutti Pizza)
  • Burger special (Tutti Pizza)
  • Burger Hot (Tutti Pizza)

Să recapitulăm: “Gusturile și emoțiile din copilărie”, “Mai mult decât un meniu obișnuit“, “Lumea gusturilor, senzațiilor și emoțiilor specifice regiunii Sibiului”, “Caracterul unic al cetăților transilvane și al regiunii“, “Cele două criterii sezonalitatea și specificul local al bunătăților propuse spre degustare“, “Reunește întreprinzători care pun preț pe tradiție“, “O carte de vizită și un meniu oficial“ , “5 preparate în regie proprie, rezultate din ingrediente locale, actualizate la sezonul în curs, având o istorie aparte și o poveste de transmis“.
Ca să fiu cu adevărat răutocios mai spun că pe undeva prin prezentare oamenii spun și adevărul, pentru că se pare că asta e gândirea, citez: “Specificul local e un amănunt“. Menționează foarte important, dar tot amănunt rămâne. Ceva de genul cel mai important dintre nimicuri.
Și ca să fiu înțeles pe deplin vă las cel mai bun exemplu de bună practică, poate acolo unde nu ne-am fi așteptat deloc. Mai jos aveți un meniu care, în opinia mea, este perfect pentru adaptarea specificului restaurantului la Regiune Gastronomică Europeană, pentru că dacă tot vrei să apari în această listă, ar trebui să depui un minim de efort, să ai nițică inventivitate și să e musai neapărat să îți dai tot restaurantul peste cap și să te apuci să faci piftii și sarmale. Poți promova produsele locale păstrându-ți specificul restaurantului. Observați aici abundența de local față de un burger clasic unde s-a folosit vită din zonă și care e deja în meniul a la carte al restaurantului:

OSUSHI

Supă ramen cu carne de porc Magalița și legume din Mărginimea Sibiului

Porc de Mangalița cu orez și sos Asiatic aromatizat cu pălincă din Șeica Mică

Salată din Valea Hârtibaciului cu alge marine și ou de casă, aromatizată cu cătină de Gușterița

Păstrăv proaspăt din Valea Sadului pe pat de orez prăjit cu usturoi și verdețuri de Hărtibaciu

Cheesecake cu brânză din Mărgininea Sibiului aromatizată cu ceai verde și topping de frcute confiate de Slimic

De ce îmi doresc restaurante cu specific regional


 
 

Scroll to Top