În România se consumă multă pâine, dar nu neapărat și de calitate. România este țara cu cel mai mic preț pentru pâine și cereale la nivel european, potrivit datelor Eurostat, mai mic chiar decât în Bulgaria ori Polonia.
În privința consumului, cantitatea medie pe care un român o consumă într-un an se ridică la 96 de kilograme de pâine și produse de panificație, potrivit unei analize Euromonitor.
”După ce am început lucrul la spațiu, ne gândeam Doamne, cine o să cumpere pâine de 15 lei pe strada asta? Și am deschis și evident că la început a trebuit să explicăm zi de zi, oră de oră, minut de minut de ce să dai banii ăștia pe o pâine”, explică Valentina Ion, fondatoarea Grain Trip, în podcastul Cronicari Digitali.
”Eu cred că trebuie să coste mult mai mult decât atât”
Jurnalistul Cosmin Dragomir a căutat să afle totuși cum se explică diferențele de preț între pâinea comercială și cea artizanală.
”Eu, după 4 ani în industria asta, nu înțeleg cum poți să faci o pâine care să respecte definiția de caz cu un leu și să o și vinzi cu prețul ăsta. Să ai incluse în prețul de un leu și costuri de distribuție și tot felul de alte costuri implicate în procesul de producție.
La noi pâinea respectivă ajunge din mâna brutarului în raft, nu mai există niciun fel de intermediar care trebuie plătiți. Merită să plătești 10-15 lei pe o pâine? Sigur că am o opinie puțin biased în zona asta, dar eu cred că o pâine bună merită mult mai mult decât atât.
Cred că este timpul să înțelegem că o pâine bună, care este făcută în 24 de ore, în 48 de ore, de către un om care a luat de la 0 aluatul ăla și l-a vegheat de la stadiul de maia până la stadiul de frământat, că i s-a format corect glutenul, că s-a dezvoltat frumos aluatul, că a fermentat cum trebuie, că a dezvoltat niște note de gust ok, eu cred că trebuie să coste mult mai mult decât atât.”, spune Valentina Ion, la Amintiri Gustoase, secțiunea podcastului Cronicari Digitali dedicată discuțiilor pe teme culinare.
”Caut niște grâne de o calitate foarte bună pe care să le pot pune în pâine”
„Nu folosesc făină din România, nu în totalitate cel puțin, adică folosim făină din România cam în proporție de 10%. Din păcate nu avem în zona asta de farming, de crescut grăne, nu avem nicio tradiție și nici nu s-au așezat aici niște oameni cum sunt cei care și-au deschis brutării și au educat ei astfel încât să poată să aducă publicului un produs superior.
Eu, de exemplu, caut niște grâne de o calitate foarte bună pe care să le pot pune în pâine și am vorbit cu o serie de fermieri de la noi astfel încât să ne planteze nouă în special grânele respective cu promisiunea că noi le vom cumpăra practic toată recolta, pentru că este vorba de grâne care se cresc pe o suprafață foarte mică și care dau un randament foarte mic la hectar.
Nu am găsit deschidere pe zona asta, am găsit doar un singur caz, cu cineva care a crescut un porumb excepțional la Piatra Neamț, pe care am pus mâna anul trecut și care îți redefinește conceptul de ce gust poate să aibă o boabă de porumb”, a mărturisit Valentina Ion, în dialogul cu jurnalistul Cosmin Dragomir, în podcastul Cronicari Digitali.
Vineri, Amintiri Gustoase, devenită rubrică independentă de podcastul principal Cronicari Digitali, propune o călătorie în timp și spațiu, în căutarea gustului perfect.
Podcastul „Cronicari Digitali”, un produs Zaga Brand și al Asociației Human Made Art (HUMART), este susținut de companiile Raiffeisen Bank și Electrolux România. Partenerii proiectului sunt convinși că, prin educație, cultură și acces facil la tehnologie putem deveni cea mai bună versiune a noastră.