Borcane cu bunătăți din Țara Hațegului cu livrare națională: Cămara din Totești și Konsevăria

În vară, împreună cu echipa Cronicari Digitali și susținuți de Raiffeisen Bank am fost într-o excursie exploratorie pe Via Transilvanica, mai precis în zona ei sudică, acolo unde traseul se termină. Am luat-o așadar, în răspăr, de la ultima bornă – cea de la piciorul podului lui Apolodor – în sus spre Putna. Așa arată traseul oficial și recomandat de cei care l-au gândit.

Pe traseu am tot poposit pe la Puncte de Gastronomie Locale și pensiuni la care poți mânca și altceva în afară de eternele ciorbe de burtă, pizze, paste și burgeri. Am tot scris și aici pe gastroart, dar și în alte publicații despre ele. Astăzi vă prezint, însă, două afaceri de familie care îți trimit acasă bunătăți din Țara Hațegului la borcan.

Cămara din Totești

Pe Paula Bora o știam din online și o urmăream cu interes. Probabil e plictisită de povestea asta dar ea e în această fotografie care se viralizează în fiecare septembrie.

Am stat de vorbă pe îndelete cu ea într-un episod al , deci fiți pe fază. La Cămara din Totești pregătește tot felul de conserve în special dulci din fructe din curte și floră sălbatică din împrejurimi. Cu toate că vinde și preparate clasice, dulcețurile și siropurile ei ies din zona comună. Testează tot felul de gusturi și combinații și așa a ajuns la la etichete “fushion” care n-au cum să nu facă ochi dulci gurmanzilor sau gurmeților: Dulceață din petale de trandafir sălbatic cu flori de salvie, dulceață din flori de păpădie cu ghimbir și lămâie, dulceață din flori de salcâm aromată cu rom, dulceață din petale de mac sălbatic, aromată cu scotch whisky, dulceață din flori de liliac, aromată cu batoane de scorțișoară și scotch whisky sunt doar câteva exemple (lista completă produse aici https://camaradintotesti.ro/index.php/produse/ ).

Eu le-am gustat și mi-am luat și acasă ceea ce vă recomand și vouă.

Konservăria

Din păcate pe la oamenii ăștia nu am ajuns în excursia mea prin Hațeg. Programul meu a fost mai scurt cu câteva zile decât cel al colegilor mei. Dar cumva astrele s-au reglat și chakrele s-au deblocat și m-am trezit acasă cu niscaiva borcane de la ei. Sunt o afacere locală de familie și negătind industrial se pot ocupa pe îndelete de fiecare fel de mâncare propus. Ambalarea în borcane reciclabile cu etichete din hartie reciclata, asezate in cutii din carton 100% reciclabil ori compostabil transformă aceste conserve în unele prietenoase cu mediul. Bașca, sunt prietenoase și cu gurmandul care se poate bucura de un stack semnificativ de bunătăți în cămara, ready to eat. Desfaci borcanul, încălzești mâncarea și te-ai scos.

Eu am gustat din cele două tipuri de sarmale (clasice și de post), bogras (dacă nu știți ce e dați fuguța pe google), laptele de pasăre și carnea cu cârnați la garniță. Mi-au devint simpatico foc când am văzut că fac și specialități marocane sau asiatice pentru că nu-s vreun purist ultradiționalist și îmi place mâncarea bună indiferent de specific. Pe ei îi găsiți aici și zici să îi încercați https://konservaria.ro/pravalie/

Via Transilvanica este un traseu turistic de aproximativ 1400 de kilometri care începe la Putna și se termină la Drobeta Turnu Severin. Proiectul a fost inițiat de Tășuleasa Social și este marcat cu borne personalizate din kilometru în kilometru. Drumul, inspirat de El Camino (Franța, Spania, Portugalia) și de altele similare din SUA sau India poate fi parcurs pe jos – timp de mai multe săptămâni pentru cei temerari, cu biciclete, cai, integral sau parțial. Normal, poți ajunge în vecinătate cu mașinile și de acolo să faci expediții în diverse direcții. Ideea e să faci mișcare și, poate, chiar să te regăsești pe tine așa cum susțin mulți că li s-a întâmplat pe traseele clasice.

Cronicari Digitali – proiectul cultural dezvoltat de Zaga Brand și Asociația Human Made Art – adună toate experiențele în ”Rucsacul cu Povestiri de pe Via Transilvanica” alături de Raiffeisen Bank România. Rezidența digitală de storytelling este susținută de partenerul de mobilitate TRUST MOTORS, partenerul video GO PRO, și partenerii media Rock FM, Dilema Veche, Spot Media și PressOne. Un jurnal multimedia al explorărilor și descoperirilor culturale din ”Rucsacul cu Povestiri de pe Via Transilvanica” poate fi urmărit pe Instagram și Facebook cu ajutorul hashtagului #CronicariDigitali, dar și direct pe conturile Cronicari Digitali.

FOTO PRINCIPALĂ: Cristian Teodorescu

Scroll to Top