Curiozități despre înghețată

Cosmin Dragomir Actual Main article Produse recomandate

Este probabil cel mai răspândit desert pe timp de vară, fresh, răcoritor și binevenit în zilele toride.

 

  • Înainte de introducerea înghețatelor pe bază de lapte în secolul al X-lea, acest răsfăț de vară era făcut doar din gheață.
  • Producția industrială de înghețată a început în 1851 în Boston, Statele Unite.
  • Răspândirea înghețatei americane printre trupele militare în timpul celui de-al doilea război mondial a fost un moment în care întreaga lume a acceptat înghețată ca un desert perfect de vară.
  • Cel mai mare consum mondial de înghețată este în Statele Unite. Acolo, o persoană medie consumă 22 de kilograme de înghețată pe an.
  • 90% din gospodăriile americane consuma înghețată.
  • Cea mai mare înghețată sundae a fost creată în Edmonton, Alberta, Canada în 1988. Ea a avut o greutate de 24 de tone.
  • Reteta de înghețată a ajuns în America de Nord la 250 de ani după ce a fost descoperită de Cristofor Columb.
  • Cea mai populară aromă de înghețată este vanilia. După aceasta vine ciocolata, căpșunile, fursecurile și altele.
  • Conurile de înghețată au fost inventate în timpul Târgului Mondial din 1904, în St. Louis, când cererea mare de vânzător de înghețată a depasit vânzătorul de vafe din apropiere. Împreună au făcut istorie.

 

————————————————————————————————————————————————————–

gastroart.ro și dacris.ro vă recomandă aparatele de înghețată Taylor, perfecte pentru afacerea dumneavoastră.

Beneficiile operaționale ale Seriei Crown țin de operarea modelelor cu o singură apăsare de buton, ca și maneta ergonomică cu funcție de auto-închidere. Oferta include toate capacitățile de deserturi înghețate (mici, medii și mari). 

Aparatele mai oferă cicluri de încălzire și răcire la fiecare 24 de ore și curățarea de bacterii. Ciclul de 14 zile de curățare fizică salvează timp și mână de lucru. 

Cele 11 modele oferite de Taylor sunt ideale pentru orice fel de restaurant, inclusiv pentru cele din gama fast food, datorită operării rapide. Modelele 791 și 794, spre exemplu, oferă sisteme de refrigerare independente pentru fiecare element, cu capacitate de 45,4 și, respectiv 37,9 litri. 

Printre competitori, Taylor are singura gamă de aparate de înghețată care oferă toate opțiunile de deserturi reci/înghețate, inclusiv cu cremă de ou și opțiunea blender. (P)

————————————————————————————————————————————————————–

  • Una dintre cele mai neobișnuite arome de înghețată este înghețată cu gust de hot-dog, creată în Arizona, SUA.
  • De-a lungul întregii vieți, o vaca poate produce lapte suficient pentru 34.000 de kilograme de înghețată!
  • Ziua cea mai profitabilă pentru vânzătorii de înghețată este aproape întotdeauna duminică.
  • In Europa continentală a fost introdusă înghețata la sfârșitul secolului al XIII-lea, Marco Polo revenind în Italia cu povestea sa de călătorie din China.

  • Cel mai mare tort de înghețată a cântărit 5.500 de kilograme.
  • Statele Unite produc cea mai maulta inghetata din lume.
  • Istoricii amintesc că lui Alexandru cel Mare (356-323 î.Hr.) plăcea să mănânce zăpadă aromatizată cu nectar și miere.
  • In Hawaii creste “fasolea de înghețată”, fructe care au gust de vanilie.
  • În Statele Unite, luna iulie este considerată a fi “luna națională a înghețată”.
  • Analiștii de piață au confirmat că vânzările de înghețată cresc de mai multe ori în timpul perioadelor de recesiune sau războaie.
  • Cele mai des folosit topping de înghețată este siropul de ciocolată.
  • Un con de înghețată poate fi terminat din 50 de linguri.
  • California este cel mai mare producător de înghețată din Statele Unite. Numai in 2003, ei au produs 458,590,000 de kilograme.
  • Mașinile standard pentru înghețată au 3 pârghii, două pentru arome și una pentru răsucire.
  • In Franta, consumul larg de înghețată a inceput în 1660.
  • Este nevoie de 12 galoane de lapte pentru a crea un galon de înghețată.
  • Peste 21 miliarde de dolari se misca in industria de înghețată numai în Statele Unite.
  • Efectul de îngheț “Brain Freeze” se declanșează atunci când gheața rece atinge cerul gurii, ceea ce determină dilatarea vaselor de sânge din cap.
  • Sfârșitul celui de-al doilea război mondial a fost sărbătorit prin consumul de înghețată.
  • Există 273 de calorii într-o ceașcă de înghețată vanilie.
  • Înghețata poate fi făcută în mai multe tipuri – înghețată obișnuită, cremă înghețată, iaurt înghețat, înghețată cu conținut redus de grăsimi, șerbet și altele.

Credit Foto: dreamstime.com

Din istoria înghețatei

Written by

Răspundeți

Check Also
Caracatița la români. O menționare din 1776 și două rețete din 1906
Am spus-o și despre sparanghel, o spun și despre caracatiță: până prin 2000 habar nu ...