Tomaji cu nucă, rețetă din Sălaj de Mircea Groza

Mircea Groza Actual Istorie Main article Zaharicale

În graiul locului, păstrând cât se poate de nealterate tradiția și obiceiul culinare, Mircea Groza face parte din mult prea rara și extrem de importanta categorie de arheologi culinari. Am încercat ca, pe ici, colo, să lămurim problema regionalismelor și arhaismelor cu ajutorul unui instrument special instalat. Vă urăm lectură plăcută și poftă bună. (echipa GastroArt)

“– Spunie drept die când n-ai mâncat macaroanie cu nucă? Diemult nu cre’ c-ai mâncat…Adus-ai macaroanie? Noa, die aieste macaroanie io n-am mai văzut! Când le luam noi di la bold, pă uoauă le luam, când le luam noi i-așe die groasă ierau, ca plăivazu ista. Le rupieam așe die tri jejitie die lunji și numa’ dup-aceie le hierbeam. Ni numa’ la iel ce mnio adus! Ie tu numa’ tomajii iștia mai laț pă care țâ i-am adus. P-aiștia să-i hierz, binie? Doi pumni buni die sâmburi die nucă îi macini mânânțăl ca pântu turtie. Îi pui înt-on castron mai mnic și pui păstă nucă tri-patru linguri die mniere criștai. Amesteci binie și pui nuca diopartie. Tomajii îi hierz ca cum i-ai face cu brânză uări cu cureti. Îi scurji pân lașcău și după ce s-o răcit îi stroptiești c-o lingură die oloi și-i amesteci cu nuca și mnierea. Gata! Îi pui în blid! Poț punie ș-o lingură die silvoiță uări mniere die stup. Așe că-i gata? Nici nu-ț vinie a crede, dreptu-i?

Să vă hie die binie!”

Despre vinete – cum să le faci ca acasă la Mircea Groza

Written by

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Check Also
Tot ce trebuie să ştii despre prima carte a editurii GastroArt
După cum bine știți de curând am lansat prima carte a editurii GastroArt: „Bucătăria română. ...