Ospătăria lui Iancu: Dragă, Victore! Mă întrebi cum să faci o salată de vinete…

Dragă, Victore!
Mă întrebi cum să faci o salată de vinete și cu altceva decât cu ulei. Foarte bine. Începutul cred că îl știi. Iei vinete cât încape și le pui pe aragaz deasupra ochiurilor aprinse ale aragazului. Le coci astfel încât pielea lor să fie ușor arsă. Le cureți cu atenție ân chiuvetă. Atenție să nu te arzi, pentru asta ții robinetul cu apă rece să susure precum un izvor în creștetul muntelui, și să nu lași pe ele coaja arsă, deși aici nu m-aș da înapoi la mici „pete” pentru aroma de afumat. Le pui apoi la scurs cu puțină sare. Lași să se scurgă bine cam un ceas. Asta dacă nu te grăbești. Dacă te grăbești o să ai un pic de gust amărui, dar nu e grav.
Iei un tocător de lemn, unul care seamănă cu un satâr, dar de lemn, nu uita, le așterni cuviincios pe un fund de lemn, nu pe al consoartei, care te va ucide pentru astfel de gânduri „murdare”, și-ncepi să le toci bine. Le toci după cum ai chef. Unii preferă să fie foarte fine, alții ca textura să fie un pic mai rugoasă să spunem. Dacă n-ai tocătorul de lemn de care-ți zic poți să le bagi la blender, dar nu va ieși aceeași textură, iar textura e o parte importantă a gustului. Tai o ceapă mai mare sau mai mică după gust. Unii pun usturoi, dar eu prefer ceapa.
Pui vinetele tocate și ceapa într-un castron. Dacă nu vrei ulei, poți pune doar sare, piper și adaugi și iaurt, smântână, pastă de susan (thina, tahân) după gust. Poți încerca cu toatele. Iar e o problemă de gust și după cum știm nu te poți… certa cu gustul omului.
Sfatul meu universal (adică bun la munte la mare și-n orice-mprejurare pentru toate mâncărurile și toți bucătarii) e sa pui câte puțin și să guști până vei fi mulțumit de rezultat. Adaugi roșii, ardei și castraveți pe post de decor și, sfatul meu, o ploaie de pătrunjel. Dacă-ți place ia și câțiva ardei iuți pe lângă. Poftă bună.
 
al tău,
Dan
P.S. Niște felii de telemea de vacă sau de caș proaspăt sunt bine venite.
 

Scroll to Top