Ospătăria lui Iancu: dovlecei cu de toate

Daniancu Actual Mănăstirești Mizilicuri Rețete

M-a apucat ploaia-n piață. Și cum sunt încăpățânat, n-am așteptat să stea și am venit acasă de m-a făcut fleașcă.  Pun sacoșele în bucătărie și mă duc să fac un duș. Dau drumul la apă fierbinte pe mine, mă relaxez și… sună la ușă. Of, ce prost i-am învățat eu pe amicii mei. Hop țop, mergem la Iancu și numai la ora mesei. Pun repede halatul pe mine și deschid. Ce inspirat am fost! Cu halatul bine strâns și cu apă curgându-mi pe picioare.

– Ce mai faci?

Ce draci să spun. Îi fac loc Sorinei și mârâi:

– Baie.

– Iar ești mofluz?

– Nuuu… da de  unde? M-a luat ploaia și intrasem să fac un duș fierbinte…

– Și am apărut eu la ușă…

– Mda. Asta e. Mergi în casă, eu termin dușul, vorbim după aia.

– Mă duc în bucătărie.

– Aoleu.

– Lasă gargara și mergi la duș.

Mă grăbesc, mă spăl, mă-mbrac. Nu se știe ce găsesc când ajung. Intru și Sorina stătea cu un pahar de vin alb rece în față, fumând o țigară. E puțin mai înaltă decât mine, ceea ce nu e greu, zâmbitoare și îmbrăcată foarte elegant. Hopa, îmi zic, când dau cu ochii de legumele curățate și puse pe căprării.

– De carne nu m-am atins, zâmbi.

– Bine-ai făcut tot ce-ai făcut și ce n-ai făcut, zic. Ce vrei?

– Politicosule! Nimic, vroiam să te văd și m-am gândit că e momentul potrivit…

– Să iau masa-n oraș la Ospătăria lu Iancu!

– Exact.

– Bine. Stai acolo și nu mișca.

Scot wok-ul și-l așez pe aragaz. Tai ceapa rondele, vreo trei că-s mijlocii, și doi morcovi tot așa. Bașca o căpățână de usturoi zdrobind ușor fiecare cățel. Pun niște ulei pentru wok în wok și dau focul mare. Pun ce tăiasem în el după ce uleiul se încinge. Tai doi ardei nici mici nici mari. Arunc în dispozitiv. Amestec. Tai dovleceii în cuburi medii. Îi pun și pe ei. Bag și niște roșii așa de-ntâmpinare.  Acum e vremea condimentelor. Un ardei iute verde amărui. Niște piper, sos de soia, sos de stridii, mde, influența chinezească, chimen, puțină scorțișoară și ceva nucșoară proaspăt răzuită că mi-am luat de la Titan. Toc mărunt o legătură zdravănă de mărar și asta e.

– Ești un spectacol când gătești, îmi spune Sorina hlizindu-se. Așa serios și-ncruntat de parcă ai prepara cine știe ce formulă.

– O să vezi.

Sting cu vin alb cât să nu se-nnece cuburile din obiect, dau focul mic și-mi pun și eu un pahar.

– De un de știai că am vin?

– Tu să n-ai vin? Hahaha…. Nu cred asta.

– Râzi de pomană. Două săptămâni nu a fost picătură.

– Înseamnă că ai simțit că vin. Dragul de el.

– Cred că ai băut destul de mă drăgăluiești.

– Răule! Hahaha.

Sting focul. Dovleceii s-au înmuiat, iar de rest nici că-mi pasă. Iau două farfurii și pun belșug.

– Carne nu dai?

– Mai subțirel cu carnea înainte.

– Înainte de ce?

– Ghici!

Written by

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Check Also
Inițiatori Ziua Națională a Gastronomiei și Vinului: “Un prilej pentru a consolida identitatea gastronomică românească”
Proiectul inițiat la prima ediție a Congresului Național de Gastronomie și Vin de către Chef ...