Cum arăta piața bucureșteană de restaurante în anii 1995/1996

Chiar dacă au trecut doar 25 de ani atunci, anii ’90 ne par, acum, “exotici” prin toată acea degringoladă care carateriza perioada de după revoluție. Cândva o să mă apuc de seria de texte despre anii gastronomici de atunci, un proiect care-mi dă târcoale de mulți ani. 

Dacă ne uităm prin presa vremii este imposibil să nu zâmbim la ce se petrecea în acei ani și în domeniul restaurantelor. Am în față colecția de reviste Arta Culinară dintre anii 1994 și 1996. Aveam să aflu că în acei ani erau două restaurant cu “specific Australian”, unul în fost restaurant Budapesta, altul – Sindey pe calea Victoriei 222, deschise, pe rând, de același antreprenor, un român întors după 30 de ani în țară.

“Un restaurant original unde consumatorul își gătește ce-i place

Un restaurant caracterizat prin originalitatea servirii. Din vitrinele frigorifice pline cu produse îmbietoare, consumatorul își alege ce dorește să mănânce: cotlete, ficat, rinichi etc. cu ele pe tavă se îndreaptă spre grătarul încins, unde și le frige cum dorește. Când preparatul la grătar este gata, îl așează pe farfurie și apoi își pregătește salata, făcând combinația pfererată. Se așează la masă și mănâncă satisfăcut. (…) încercași să deveniți propriul dv. Bucătar la Lukan’s Pub” (Revista Arta Culinară)

Dintr-un interviu din numărul 9/1995 al revistei Arta Culinară, aflăm “culisele” deschiderii primului Pizza Hut din România. Aflu că nu doar pizza este cea care a rezistat timpului ci și pâinea cu usturoi în ambele variante: simplă și cu mozzarela, că specialitatea Hawaiană cu pui și ananas era la mare căutare, că și atunci erau două feluri de blaturi, dar și că pizza suprema avea nevoie de un superlativ: pizza supersuprema.

Tot răsfoind colecția revistei mai aflu și că Sabrina a inaugurat Casino Lido București cu un concert la Barul Melody.

În ghidul restaurantelor tipărit în 1996 găsim și lista restaurantelor de lux cu bucătărie românească și internațională, din care, doar extrem de puține au rezistat până în prezent: Balada, Berlin, Bistrot Pierrot, Bolta Rece, București, Capșa, Casa Romană, Casa Vernescu, Club Ilie Năstase, Davilla, Doina, Elite, Helvetia, Lido, Mc Moni’s, Perla, Prestige, Select, Simfonia, Tezaal, Trasilvania, Velvet și Vox Maris.

Să nu uităm, că pe 16 iunie 1995 a fost deschis, la parterul Magazinului Unirea, primul Mc Donald’s din România, unde aproximativ 16.500 de clienți au stat la coadă timp de câteva ore. La inaugurare a participat și șeful statului de pe atunci, Ion Iliescu

Credit foto: McDonald’s Romania

Scroll to Top