ActualArticoleChiolhanRețete

Burger a la Cluj – Chef Vasile Nicolae

Vasile Nicolae, cheful Lulu’s Social Bistro, a reinterpretat câteva rețete tradiționale ardelenești și a scos la lumină un preparat inedit.
Burgerul a la Cluj conține elemente din strămoșeștile preparate „rață pe varză” și „varză a la Cluj”, dar prezentate sub forma unui burger clasic. Chifteaua este din carne de rață, salata, varză călită în wok cu condimente asiatice, chifla este mămăligă fiartă în lapte cu parmezan și ierburi aromatice. Baconul crocant și ardeiul iute fript completează festinul.

***
Cea mai veche menţionare a verzei în Cluj este găsită de cercetătorul Lukacs Iosif* şi datează din 1572.
În regiune, o regăsim în înscrisuri mai vechi chiar şi cu un secol, dar asta nu înseamnă că nu era cunoscută de dinainte, ci doar că de atunci s-au păstrat primele dovezi scrise.
Varza sălbatică provine din Asia Centrală şi era cunoscută în Egipt, Grecia şi Roma.
Varza apare în foarte multe din reţetele din Cartea de Bucate a bucătarului şef al princepelui Transilvaniei, cea mai veche carte de bucate din Transilvania şi Ungaria Medievală (şi de pe actualul teritoriu al României) datată undeva în a doua jumătate a sec al XVI-lea.
Reţeta de varză a la Cluj apare în „Cartea de bucate de la Cluj 1695” şi conţine straturi de varză fiartă împreună cu o găină sau o găscă grasă.
Informațiile istorice provin din lucrarea de doctorat Clujul Renascentist, viaţa cotidiană în Cluj în sec. al XVI-lea şi al XVII-lea, de Lukacs Iosif

Despre primul plating românesc

Share:

Leave a reply

many kinds of best quality replica watches.

richard mille replica