Despre noi

Prima revistă on-line dedicată istoriei gastronomiei și a ospitalității românești (cu articole de istorie gastronomică universală și din domenii conexe). O bază de date digitalizată ce cuprinde sute de rețete din manuscrise vechi – caietele bunicilor (perioada interbelică și din comunism)
Gastroart.ro este un demers privat al jurnalistului Cosmin Dragomir prin care se încearcă acoperirea unei nișe ignorate atât de către instituțiile publice cât și de o mare parte a celor care activează în domeniile de profil. Gastroart.ro își propune să adune laolaltă pasionații și specialiștii din acest domeniu.

Redacția

     Simona Lazăr (redactor colaborator) 

Simona Lazăr este poetă, prozatoare, editoare și jurnalistă. A publicat două cărți de bucate (la una este coautor) și a editat, prefațat, îngrijit unele din cele mai importante volume culinare românești. Cercetează bucătăria veche și tradițiile ancestrale românești de peste 13 ani. Realizează, la Radio România Antena Satelor, emisiunea „Sarea în bucate”, singurul show culinar radiofonic românesc, dedicat exclusiv gastronomiei tradiționale.

Mircea Groza (redactor colaborator)

„Mircea Groza este un avid explorator al tradițiilor culinare, mereu în căutarea filonului vechi și autentic ce definește bucătăria țărănească și stilul de viață rural. Dincolo de descoperire, Mircea este un «reenactor» al rețetelor venite din vremuri îndepărtate sau din timpurile actuale, un artizan al gusturilor și savorilor”, Corina Bejinariu, director al Muzeului de Istorie și Artă Zalău .

Anda Becuţ (redactor colaborator)

Director Cercetare, Institutul Naţional pentru Cercetare şi Formare Culturală. Anda Becuţ este Doctor în sociologie din 2011 şi cercetător în cultură din 2005 şi a coordonat mai multe studii despre cultură şi creativitate. Predă din anul 2013 cursul Antropologia practicilor culinare la Masterul de Antropologie, Facultatea de Sociologie și Asistență Socială, Universitatea din București şi a coordonat trei numere dedicate alimentaţiei în revista International Review of Social Research, în calitate de editor invitat. Este interesată de antropologia alimentară, industrii culturale şi creative şi comunităţi rurale.

Florin Dumitrescu (redactor colaborator) 

Florin Dumitrescu este textier, poet, prozator, publicist & copywriter. Este autorul lucrării de doctorat “Supermarketizarea tradițiilor” – coordonator Vintilă Mihăilescu, volum apărut la editura Cartier în 2015 și a volumului de texte de antropologie „Bâlciul Universității. Descoperind spiritul târgoveț în Bucureștiul postsocialist „– ebook, ed. Humanitas 2013.

Tiberiu Cazacioc (redactor colaborator) 

Tiberiu Cazacioc este consultant în comunicare și marketing privind identitatea hranei, autodidact și practician format în ultimii 12 ani în proiecte relevante. A aprofundat subiecte precum dezvoltarea rurală bazată pe patrimoniu cultural imaterial, etnogastronomia, ecogastronomia, schemele de calitate ale UE (STG, DOP, IGP), mărci pentru produse alimentare artizanale, lanț alimentar scurt, agricultura comunitară, risipa de alimente, ecoturism. A publicat articole în presă, a semnat articole de specialitate, a fost lector și trainer, organizator de evenimente, facilitator de reuniuni tematice, invitat la emisiuni de specialitate la radio și TV, activist Slow Food și lider al grupului Slow Food București Valahia Gusturilor. Din partea DC Communication srl, GEA Strategy & Consulting sa, MEDIASPIN srl a lucrat în proiecte culturale, proiecte de comunicare pentru Comisia Europeană, diferite ministere (ex. MFE, MADR, Min. Finanțe), organizații private. Educație în științe economice (ASE, Facultatea de Planificare și Cibernetică Economică), MA în comunicare și relații publice (SNSPA, 2010). Certificare COR ca trainer, manager de proiect, manager în turism.

Adrian Neag (redactor colaborator)

Adrian Neag este pasionat de bucătărie tradițională, promotor al bucătăriei transilvănene tradiționale, redactor secțiune gastronomică la săptămânalul Gazeta Brașovului, face parte din stafful tehnic al echipei (culinare) olimpice a României. A câștigat nenumărate medalii la concursuri de gastronomie naționale și internaționale.

Kera Kalița (redactor colaborator)

La Jariștea se mănâncă după răbojul boieresc, se face paradă ritualică de rafinamente culinare culese creativ din cronicile gastronomice ale neamului și ale întregii Balkanii! În același timp, cu mare îndreptățire,se și bea cu chibzuință, însă vârtos, după cât de mare este patima oaspeților hazaicei! Iar în centrul spectacolului se află însăși gazda Dumneavoastră, Kera Calița, care dirijează armia de garconi în livrele roșii-sângerii, supraveghează fiece tipsie ce vine dinspre bucătărie și, mai ales, poruncește să răsune muzichiia tarafului Craii de Curtea Veche și cântecele spilcuiților soliști ori ale pârdalnicelor diseuse! Kera Calița ot Jariștea este însăși rațiunea de a trăi frumos într-un colț al Bucureștilor de odinioară.

Gabriel Gherasim (redactor colaborator) 

Gabriel Gherasim (n. 1973), istoric și politolog, este autorul lucrărilor Visul patriarhului. Gheorghe III Movilă printre contemporani, București, 2006 și Liber mundi. Elemente esoterice în literatura română, Ed. Universității „Lucian Blaga”, Sibiu, 2013. Este interesat de aspectele mai puín cunoscute ale trecutului românesc , inclusiv de istoria gastronomiei.

Dan Mihuț SGR 

Dan Mihuț, născut pe 23 aprilie 1973, Drobeta-Turnu Severin. Absolvent de facultate de limbi și literaturi străine, licențiat al Facultății de Litere, Universitatea „Ovidius“, Constanța. Între 2001 și 2008 a predat la Colegiul Agricol „Poarta Albă“, Grupul Școlar „Dimitrie Leonida“, Constanța, Colegiul Național „Mihai Eminescu“, Constanța și Universitatea Maritimă Constanța Între 2007 și 2011 a fost redactor apoi redactor-șef al revistei Tomis din Constanța. Vreo cîteva cărți și antologii de poezie, dintre care doar una are legătură cu gastronomia, însă doar în titlu, trei mese pe zi.

Cosmin Dragomir (editor coordonator) 

Cosmin Dragomir este jurnalist. În ultimii ani s-a specializat în gastronomie și a publicat sute de articole, analize, reportaje și interviuri din acest domeniu. Istoria gastronomiei și a ospitalității românești a devenit marea lui pasiune.

many kinds of best quality replica watches.

richard mille replica