Orez cu lapte, pentru două persoane, se întrebuințează următoarele cantități: 50 g. orez, 150 g. lapte, 25 g. zahăr, coajă de lămâie sau 1/2 de băț de vanilie. Strecurăm laptele într-un vas clătit și îl punem să se fiarbă. În timp ce fierbe, curățim orezul și-l spălăm. În lapte punem vanilia sau coaja de lămâie și 3 lingurițe de zahăr. Restul îl punem să se arză ca să-l ornăm. Dupăce s-a fiert laptele, punem orezul și din când în când mestecăm ca să nu se ardă. Îl mestecăm binișor sa nu se fărâme. Dupăce s-a fiert, îl răsturnăm într-o farfurie și îl lăsăm să se răcească. După ce s-a răcit îl ornăm cu zahăr ars sau cu scorțișoară pisată.
Din “Caiet pentru gospodărie” Turtoi Teodora, clasa I, Școala Normală Brăila – 1931 (mulțumim Mihai Botea). Am păstrat ortografia originală.
FOTO: minimaleats.com