Prepararea pilafului (rețetă din 1931)

Avem carnea curățită ca la orice fel de mâncare: o așezăm apoi la fiert sau la prăjit. În acest timp orezul, îl spălăm bine îl ștergem de apă apoi îl punem într-o cratiță în care am înfierbântat untul, îl lăsăm câteva minute ca să ia grăsime apoi adăogăm ¾ supă. Când e aproape gata, punem un rând de orez, unul carne etc… Ne uităm să-i punem sare. Îl dăm jos și dacă avem forme le dăm cu apă sau grăsime și punem pilaful în forme, punând carnea la mijloc, ca să nu se vadă când rasturnăm forma în farfurie. Se servește ca al doilea fel punându-se pătrunjel pătrunjel verde pe marginea farfuriei.
Din “Caiet pentru gospodărie” Turtoi Teodora, clasa I, Școala Normală Brăila – 1931 (mulțumim Mihai Botea). Am păstrat ortografia originală.