IstorieMănăstireștiRețeteZaharicale

Prima rețetă de colivă (1066)

Nu este un lucru tocmai neobișnuit ca, în manuscrisele medievale, să găsești și instrucțiuni pentru gătit. Totuși, nu te-ai aștepta să dai peste așa ceva tocmai în cărțile liturgice din Evul Mediu. O carte religioasă bizantină (cca 1375–1400), care conține o sumedenie de învățături pentru obiceiurile ce trebuie respectate în sâmbetele și duminicile din timpul Postului Paștelui, conține o rețetă cu totul specială: nu doar că vorbim despre o rețetă vegetariană, ci vorbim și despre o rețetă despre care se spune că a fost revelată de către Cel de Sus. Povestea miraculoasei rețete este consemnată într-un fragment din Psaltirea lui Teodor din 1066, referitor la prima Sâmbătă din Postul Mare. (Traducere de Mihai Botea)
Când împăratul Flavius Claudius Iulianus (fiul lui Iulius Constantinus, fratele vitreg al lui Constantin cel Mare) a abandonat religia creștină în favoarea unui monoteism neoplatonician, acesta a decis să întineze Postul Mare al creștinilor, ordonând guvernatorului Constantinopolului ca toate produsele alimentare din piețele orașului să fie mânjite cu sângele animalelor jertfite idolilor. Pe când soldații duceau la îndeplinire ordinul împăratului, Sfântul Mare Mucenic Teodor Tiron (care murise cu 50 de ani înainte de domnia lui Iulianus) i-a apărut în vis Arhiepiscopului Eudoxie, dezvăluindu-i acestuia planurile împăratului. Când a aflat adevărul, arhiepiscopul l-a întrebat cu groază pe sfânt: „Ce putem mânca atunci?”. „Colivă”, a fost răspunsul Marelui Mucenic. Surpins, Arhiepiscopului Eudoxie l-a întrebat ce este coliva. „Coliva sunt boabele de grâu fierte ușor și îndulcite cu miere, semințe de susan, migdale, nuci măcinate, scorțișoară, semințe de rodie, stafide și anason”, a fost răspunsul sfântului.
Curios să afle cine este „furnizorul” acestei noi rețete, arhiepiscopul a primit următorul răspuns: „Eu sunt Teodor, mucenicul lui Hristos, pe care acesta l-a trimis acum la tine pentru a-ți dezvălui acest lucru și pentru a oferi o nouă hrană pentru oamenii săi.” Arhiepiscopului Eudoxie i-a anunţat de grabă pe creştini să nu cumpere alimente din piețele orașului și, în schimb, să mănânce grâu fiert cu miere. În amintirea acestei minuni, biserica ortodoxă îl cinstețe anual pe Sf. Mare Mucenic Teodor Tiron, în prima sâmbătă a Postului Mare. În ciuda celor relatate despre originile divine ale colivei, există numeroase dubii în această privință. În alte versiuni ale poveștii, Sf. Mucenic Teodor pur și simplu îi împărtășește arhiepiscopului o rețetă veche din țara sa. Există teorii conform cărora rețeta colivei își găsește originile în cultul grecesc al lui Dionis.
 

Prepararea colivei (rețetă din 1931)


Sursa & foto: http://blogs.bl.uk

Share:

Leave a reply

many kinds of best quality replica watches.

richard mille replica