Pfeffersteak

Pfeffersteak (rețeta interbelică a lui Nicolae Iorga)

Pfeffersteak este mușchiul de vită cu piper. Cu mult piper! Potrivit la masa acelora care nu se tem să-și condimenteze din plin nici viața, nici bucatele! Dar ce se întâmplă, oare, când la masa asta se adună un istoric marcant – ba, mai mult decât atât, un erudit – și-un scriitor gurmand – la rându-i un erudit… dar al blidelor cu mâncare și al păharelor cu vin bun? „C’est sublime!”exclami și tu, în rând cu protagoniștii acestei istorioare.
Întâlnirea în sine dintre Nicolae Iorga și Păstorel Teodoreanu este memorabilă. Și nu avem nici un motiv să negăm asta. Însă prezența pfeffersteak-ului cu pricina, pregătit „la mare artă”, fără nici o brumă de greșeală, se pare că a dublat șansele ca despre ziua aceea să se povestească… cu mare poftă. Și să fie ascultată – ori, în cazul nostru, citită – cu poftă, de asemenea. Și ca să vă conving că-i așa, vă redau totul în cele ce urmează (după spusa Kerei Calița):

Pfeffersteak  – rețeta și istoria

La premierea scriitorilor, în anul de grație 1931, la decernarea decorațiilor, profesorul Nicolae Iorga, printre multe personalități, are pe lista scriitorilor ce urmau să fie răsplătiți cu diplome academice și numele celor doi frați Teodoreanu. A urmat dineul cu fast, unde, invitații au exclamat când au văzut înșirate printre altele și pfeffersteak-uri: „C’est sublime!”.
Inima mușchiului de bou se taie mai groasă, gen mică buturugă, apoi fiecare bucată pigulită de pielițe, se tăvălește prin piper verde și roșu (el, piperul, fiind ușor strivit cu sticla dinainte). Se apasă pe toată întinderea cu mâna să intre piperul în carnea moale și roșie ducând-o prețios în tigaie și friptă cu unt la foc prăpădit în jur de 10 minute.
Când e rumenită, se toarnă……………………..
Vezi instrucțiunile de preparare AICI
Acest text este un fragment, continuarea o puteți citi la linkul adăugat și face parte din parteneriatul GastroArt.ro cu RADIO ROMÂNIA ANTENA SATELOR. Vă mulțumim pentru înțelegere!
https://gastroart.ro/2017/05/27/mititeii-cu-bicarbonat-de-sodiu-despre-inceputuri/
https://gastroart.ro/2017/05/27/mititei-strasman/
 
 

Scroll to Top