Arta-n bucate: pictori celebri și cărțile de rețete pe care le-au inspirat (I)

Gătitul este considerat de mulți, și pe bună dreptate, o formă de artă. Modul inovativ în care chefii utilizează ingredientele, regulile de compoziție din spatele unui plating reușit, chiar și poveștile care inspiră preparatele, toate acestea, precum și multe altele, conferă gătitului o dimensiune artistică,  bucatele devenind principalul mijloc de expresivitate a trăirilor și a emoțiilor.
Dar ce se întâmplă atunci când un artist plastic se apucă de gătit? Ei bine, se nasc povești și rețete fabuloase, iar multe dintre acestea au ajuns să facă subiectul unor cărți spectaculoase, în care mâncarea și poveștile de viață se împletesc armonios dând naștere unui univers gastronomic unic.

,,Cezanne and the Provencal Table/ Cezanne și masa provensală” (1995), de Jean-Bernard Naudin și Jacqueline Sauliner

Extrem de atașat de meleagurile natale din regiunea Provence, Paul Cezanne și-a tras seva creatoare nu doar din frumusețea zonei, ci și din minunata bucătărie locală.
Cu toate că, la un moment dat, a declarat că preparatul său preferat este „cartofii în ulei”, pictorul s-a bucurat încă din copilărie de o varietate de mâncăruri delicioase preparate de mama sa și,mai târziu, de Madame Bremond, bucătarul său personal.
Cincizeci dintre rețetele care au alimentat eul creator al lui Paul Cezanne se regăsesc și în cartea lui Jean-Bernard Naudin, și a lui Jacqueline Sauliner. Mai mult, bucatele sunt aduse la viață prin fotografiile pline de culoare ale fotografului de renume internațional Jean-Bernard Naudin; de asemenea,reproducerile picturilor lui Cezanne adaugă la frumusețea acestui volum, care se conturează ca o odă adusă nu doar marelui artist ci și bucătăriei provensale.

Sursa: Goodreads

,,Dalí: Les Dîners de Gala” (1973/2016), de Salvador Dalí

Extravagandul și… eroticul volum ,,Les Dîners de Gala” a fost publicat inițial în anul 1973 în doar 400 de copii, oferind publicului cititor acces la 136 de rețete compilate de către Dali și soția acestuia, Gala. Volumul a fost reeditat în 2016.
Împărțită în 12 capitole, cu titluri precum ,,Prime Lilliputian malaise” (capitol dedicat cărnurilor) sau ,,Deoxyribonucleic Atavism” (legume), cartea conține și ilustrații ale cinelor somptuoase oferite de excentricul artist. Mai mult, capitolul 10, intitulat ,,Mă mănâncă GALA”, este dedicat exclusiv afrodiziacelor.
,,Ouă de mii de ani”, ,,Cotlete de viţelumplute cu melci”, ,,Plăcintă cu broască” şi ,,Praline cu ananasşiconuri de pin”, sunt doar câteva dintre rețetele născute din imaginația lui Dali.
,,Aş vrea să fie clar că, de la primele reţete, «Les Diners de Gala», cu preceptele şi ilustraţiile sale, este dedicată plăcerilor gustului. Nu se vor găsi formule dietetice. Dacă sunteţi unuldintre cei care numără caloriile, care îşi transformă bucuria de a mânca într-o pedeapsă, închide cartea imediat: este prea vie, prea agresivă şi impertinentă pentru dumneavoastră”, își informează Dali cititorii încă din primele rânduri.

Sursa: The Guardian

,,Dinner With Jackson Pollock: Recipes, Art & Nature/ Cina cu Jackson Pollock: rețete, artășinatură” de Robyn Lea

Unul din exponenții majori ai expresionismului abstract, Jackson Pollock a fost un bucătar și grădinar avid. Rețetele create de artist au fost adunate de către prietenii și familia acestuia, iar Robyn Lea le-a organizat într-un volum ,,apetisant”.  Astfel, publicul se poate bucura de mai mult de 50 de rețete semnate de Pollock, începând cu rețete de startere și antreuri, și continuând cu garnituri, pâine copată și felurite deserturi. În plus, volumul ,,Dinner With Jackson Pollock: Recipes, Art & Nature” este asezonat și cu povești și întâmplări din viața artistului, care a căutat să-și ducă traiul cât mai aproape de natură, fapt ce i-a influențat nu doar arta, ci și gătitul.

Sursa: Gemfound 

,,Frida’s Fiestas: Recipes and Reminiscences of Life with Frida Kahlo” (1994) de Marie-Pierre Colle, Guadalupe Rivera

Cea mai celebră pictoriță mexicană, Frida Kahlo, a fost un artist care și-a trait viața după propriile reguli, sfidând cutumele societății. Aceasta a iubi cu aceeași măsură atât pictura, cât și gastronomia . De alfel, au rămas celebre fiestele organizate de aceasta, petreceri pline de entuziasm și preparate din bucătăria tradițională mexicană, gătite chiar de Frida.
Tipărită în ediții successive în Mexic și SUA, ,,Frida’s Fiestas: Recipes and Reminiscences of Life with Frida Kahlo” reprezintă o colecție de peste 100 de rețete adunate și îngrijite, printre alții, de către Guadalupe Rivera (fiica lui Diego River, cel care i-a fost soț lui Frida Kahlo).
Cartea conține meniuri și câteva rețete pe care Frida le-a pregătit pentru ocazii special – inclusiv meniul de la nunta cu Diego Rivera, rețete precum consommé de pui, ardei umpluţi cu fructe, ardei în sos de smântână, axayucatl, supă de fasole neagră, candlemas, îngheţată de nucă de cocos etc.

Sursa: Goodreads

,,A Painter’s Kitchen: Recipes from the Kitchen of Georgia O’Keeffe”, de Margaret Wood

Această carte scoate în evidență creativitatea Georgiei O’Keeffe nu doar în atelierul de pictură, ci și în bucătărie.
Margaret Wood, autoarea cărții, a fost îngrijitoarea persoanlă a lui O’Keeffe din 1977 până în 1982. Cele două s-au întâlnit pe când Wood avea 24 de ani, iar artista 90 de ani, fapt ce a contribuit la conturarea unei dinamici interesante între cele două.
Wood lucra în tura de noapte și ajungea la locuința artistei la ora 5 p.m. După ce îi pregătea și îi servea cina, tânăra obișnuia să-i citească lui O’Keeffe, iar apoi o însoțea în plimbările de seară. După ce pictorița adormea, Wood se culca într-o cameră alăturată și pleca dimineață, la ora 9 a.m. Această rutină a continuat mult timp, întrucât lui Wood i-au trebuit mai bine de 9 luni pentru a-i câștiga încrederea excentricei nonagenare. ,,A fost o lecție de răbdare și de învățare”, mărturisește aceasta. Asfel, ,,A Painter’s Kitchen” nu este doar o simplă carte cu rețete culinare, ci și o mărturie a ultimilor ani din viața uneia dintre cele mai apreciate pictorițe moderniste.
Volumul cuprinde rețetele pe care Wood obișnuia să le gătească la locuința pictoriței din Abiquiú, New Mexico. Altele, sunt creațiile lui O’Keeffe. Indiferent de ,,autor”, mâncărurile servite în gospodăria artistei au avut mereu un numitor comun: alimentele naturale și pline de culoare, cultivate și crescute în grădină artistei.
Deși simplistă, mâncarea servită în casa lui O’Keeffe era extrem de hrănitoare și, cum era de așteptat, prezentată cu mult bun gust și rafinament.

Sursa: thefoodpoet.com 

Duelul gurmanzilor din high life-ul bucureștean al sec. XIX-lea

Scroll to Top