RețeteTrebi gospodărești

Fierberea laptelui (sfat din 1931)

Ca să fierbem lapte, trebuie să-l strecurăm în altă cratiță curată. Vasul în care se fierbe laptele trebuie să nu mai fie întrebuințat la nimic, pentru că atrage mirosul. Și cand îl fierbem, să nu mai fie altă mâncare lângă el.
Înainte de a pune laptele în vas trebuie va vasul să fie curățat și clătit cu apă rece ca să nu se lipească laptele. Trebuie să nu aibă lapte lipit de rândul trecut când au fiert, căci se afumă și acesta. Dupăce l-am pus în vas, îl punem pe foc. Însă focul să nu fie prea tare. Dupăce s-a fiert puțin se ridică deasupra smântână, care este foarte puțin hrănitoare. Aceasta începe să se umfle și dacă o lăsăm așa laptele curge din cratiță. Luăm o lingură și spargem smântâna. Dupăce a dat în fiert îl mai lăsăm puțin ca să moară toți microbii. Apoi îl punem pe marginea mașinei și-l acoperim cu un capac anumit sau dacă nu avem, cu o sită ca să poată aburii să se ridice în sus și să nu se condenseze și picăturile de apă se pice tot în lapte. Strecurătoarea poate să fie de sârmă de păr.
Din „Caiet pentru gospodărie” Turtoi Teodora, clasa I, Școala Normală Brăila – 1931 (mulțumim Mihai Botea). Am păstrat ortografia originală.

FOTO: d2tid6ojqtc62i.cloudfront.net

Share:

Leave a reply

many kinds of best quality replica watches.

richard mille replica