Ciorbă țărănească (rețetă interbelică)

Se taie 1 kgr. carne de vacă în bucăți potrivite și se pun la fiert cu 3-4 litri de apă. Când începe să fiarbă, se ia
spuma mereu. Se pune sare. Se adaugă apoi o ceapă mijlocie, un morcov, un pătrunjel, o jumătate țelină, toate tăiate
mărunt, o mână de fasole țucără tăiată bucăți de 2-3 cm și mai la urmă un sfert de varză mică, 2 cartofi curățați și
tăiați mărunt, 2-3 roșii potrivite, sare, o lingură de bulion de roșii. Se lasă să fiarbă cât trebue fără să se
sfarme zarzavatul.
Deoparte se fierbe un litru de borș și se strecoară în oala în care fierbe zarzavatul. Se adaugă frunză de leuștean
sau de tarhon, de pătrunjel și de mărar. Se gustă de sare, se potrivește de acru mai adăugând la nevoie sare de
lămâie topită în apă sau zeamă de lămâie.
Se lasă să mai dea vreo 2 clocote.
Dintr-un caiet vechi cu rețete, din perioada interbelică (datare aproximativă), din zona de sud a Ardealului. Îi
mulțumim lui Chef Johnny Șusală pentru acest caiet. Am păstrat ortografia originală.
Credit foto © Dreamstime.com
 

Scroll to Top