
Se curăță ficatul de pielița de deasupra. Se împănează cu câteva felii de slănină. Se freacă cu puțin piper. Se șterge cu o cârpă uscată, se pune într-o cratiță cu ½ lingură de unt și se rumenește pe o parte și pe alta câteva minute la un foc iute. Deoparte se rumenește o lingură de făină cu ½ lingură de unt, se stinge cu 2 cești bune de zeamă de carne și cu o ceașcă de vin alb în care am pus o frunză de dafin sau foi de cimbru și 2-3 fire de pătrunjel. Se adaugă o lingură de bulion de roșii sau 2-3 roșii tăiate în două și fără semințe. După ce a fiert totul împreună, se toarnă peste ficat și se pune deasupra o foaie de hârtie unsă cu unt. Se acopere și se ține să fiarbă înăbușit la foc mic. Când e gata, se așează ficatul pe farfurie, se taie felii, iar sosul curățat de grăsime se trece prin sită, se potrivește de sare și se toarnă deasupra.
Pentru 6 persoane ar fi suficient 750 gr. ficat.
Dintr-un caiet vechi cu rețete, din perioada interbelică (datare aproximativă), din zona de sud a Ardealului. Îi mulțumim lui Chef Johnny Șusală pentru acest caiet. Am păstrat ortografia originală. Pentru ilustrație am folosit o pagină la întâmplare din acest caiet.