Marmeladă de portocale (rețetă interbelică)

Se aleg portocale mari cu coaja groasă. Se spală și se șterg. Se pune o oală cu apă la foc, în care să poată încăpea portocalele în voie. Când apa clocotește bine, se dă drumul portocalelor și se lasă să fiarbă în clocote mari, până se moaie coaja. Se scot și se pun într-un vas cu apă rece, se lasă așa 24 de ore. Se taie apoi în 4, se îndepărtează sâmburii și filamentul alb din mijloc. Fiecare sfert se taie transversal în felii subțiri ca fideaua cu coaje cu tot. Se pune în lingură de dulceață zahăr în cantitate egală cu greutatea portocalelor turnând la 1 kgr. de zahăr 2 pahare de apă. După ce s-a topit zahărul, se mai lasă să dea vreo 2 clocote, se spumuiește și se pun portocalele. Se lasă să fiarbă pe foc potrivit până se leagă.
Se pune de caldă în borcane și când s-a răcit se leagă cu hârtie de pergament.
Dintr-un caiet vechi cu rețete, din perioada interbelică (datare aproximativă), din zona de sud a Ardealului. Îi mulțumim lui Chef Johnny Șusală pentru acest caiet. Am păstrat ortografia originală.
Credit foto © Dreamstime.com
 

Scroll to Top