Pâine cu apă de la semințe (se făcea la nunți) – comuna Mihail Kogălniceanu, Constanța

De când ne-am apucat de #hartapainii am tot primit tot felul de informații și materiale de la oameni iubitori de pâine și de tradiții culinare românești. Ioan Bebeșelea (chef și owner Syndicat Gourmet din Sibiu ne-a trimis o broșură extrem de interesantă: Pâine și plăcinte la cuptor, Mihaela Gherghel, Complexul Național Muzeal Astra, 2015. Îi mulțumim și vă încurajăm să faceți la fel. Am extras din ea o rețetă inedită de pâine care sperăm să vă trezească interesul
“Pâine cu apă de la semințe (se făcea la nunți)

Se puneau 9 feluri de boabe (2 kg de năut pisat, secară, grâu, fasole, mazăre etc.) într-un ciubăr, se opăreau cu apă fierbinte și se lăsau acoperite până când apa se răcea puțin. Abia apoi, se frământa aluatul din făina de grâu, sare, turtițe (drojdie de vin amestecată cu mălai și uscată) și cu apa de la semințele opărite. La 12 noaptea, înainte de nuntă, se cocea pâinea. Aceasta răspândea un miros frumos în tot satul.
(Culeasă la Festivalul Național al Tradițiilor Populare 2014, informator Roșiu Elena, localitate Mihail Kogălniceanu, Constanța)”
https://gastroart.ro/2018/10/11/brutarii-din-bucurestii-inceputului-domniei-lui-carol/

Scroll to Top