Mititei

Mititei (rețeta din 1872 – varianta „nașului” N.T. Orășanu)

Mititei românești. Rețeta considerată inițială, având ca sursă restaurantul „La Iordache” de pe strada Covaci, cunoaște două variante. Una este cea pusă în pagină de carte de jurnalistul Constantin Bacalbașa. Cealaltă e cea transmisă mai departe, ca pe o moștenire de familie, de confratele său, N.T. Orășanu, considerat, de altfel, a fi „nașul” acestui preparat (în sensul că i-a stabilit, pentru eternitate, numele). Vă dăm mai jos rețeta în varianta Orășanu, așa cum am primit-o și noi de la stră-stră-strănepoții acestuia, aflați în exil în Elveția, Alexandre și Teodor Orășianu. Toată povestea rețetei de mititei „plecată în exil” o puteți afla dacă

DAȚI CLICK AICI:

https://gastroart.ro/2017/04/29/mititeii-romanesti-legenda-reteta/

Și puteți, de asemenea, să o comparați cu varianta ajunsă la noi prin bunăvoința lui Constantin Bacalbașa, dacă

DAȚI CLICK AICI:

https://gastroart.ro/2017/04/29/mititeii-romanesti-reteta-1872/

Mititei (rețeta din 1872, varianta N.T. Orășanu)

“Exclusiv carne de vacă, de două feluri: falcă şi ceafă, în părţi egale. La fiecare kilogram de carne macră se adaugă 100-150 de grame de seu de la prapurele de vacă şi se sărează. Toate acestea se trec de două ori prin maşina de tocat, o dată prin sita mare şi a doua oară prin sita mică. Apoi carnea se sărează, se amestecă şi se pune să stea la răcitor 5-6 ore. După aceea, la un kilogram de carne se pune un vârf de cuţit de chimen şi un vârfuleţ de enibahar şi puţin piper negru (toate pisate fin). Separat se face o supă de carne şi oase, concentrată. Odată tocată carnea şi mirodeniile adăugate, se frământă punându-se, încetul cu încetul, cam 100-150 de ml de supă concetrată. Carnea se amestecă până cand se dezlipeşte cu uşurinţă de pe degete şi palme. După aceea, la maşina de tocat se scoate sita şi în locul sitei se pune o pâlnie de făcut cârnaţi şi se învârte la manivelă, iar cu mâna udată cu supă de carne se prepară mititeii”.

Credit foto © Dreamstime.com

https://gastroart.ro/2017/05/27/mititeii-cu-bicarbonat-de-sodiu-despre-inceputuri/
https://gastroart.ro/2017/06/10/istoria-mititeilor-carnati-fara-mat/

Scroll to Top