Somn gustos pregătit! O rețetă de acum un veac și încă 15 ani, care dă seama despre cât de minunat știau să împletească gusturile, texturile și aromele bucătăresele de altădată. Ca să nu mai vorbim de instrumentarul la care apelau, „ca să iasă treaba bună”.
În buna tradiție a cărților de bucate pe care și le luau ca model din Occident, autoarele noastre de literatura de gen începuseră să dea importanta și plating-ului – cum am zice astăzi, căci știut e că începem a mânca… cu ochii – dând gospodinelor indicații cu privire la alegerea veselei și a decorului pentru farfuria ori platoul de servire.
Somn gustos pregătit – o poveste și o rețetă
Nu, nu zic să dormiți, ci chiar să fiți foarte atenți la aceasta rețeta domneasca, pe care matroanele din Bănie o găteau pe la 1902, folosind, pentru a da gust bucatelor, vestita „ceapa de Ascalonia” sau salota, sau ceapa esalota, cu gust de… ceapa-mperecheată cu usturoi.
A trecut mai mult de un veac de atunci, dar felul în care a fost scrisa această carte de bucate și așezată în paginile ei – cu vignete și desene explicative – este o încântare și pentru gospodina de azi. Care află, cum ziceam, sursa de inspirație pentru prânzurile ei de fiecare zi.
De la Ecaterina S. Comșa citire, rețeta zilei de azi este: Somn gustos pregătit. Hai că are și un nume îmbietor! Dacă vom urmări descrierea plating-ului (doar ca nu îi zicea așa pe atunci) o să constatăm că era la fel de corect și ca Ecaterina Comșa sa-și numească preparatul: Somn frumos pregătit. Adică în „belle vue”, cum se zicea în epoca. Dar să nu va mai fierb atât. Mai bine ne pornim să…
Fierbem somnul și……………
Vezi instrucțiunile de preparare AICI
Acest text este un fragment, continuarea o puteți citi la linkul adăugat și face parte din parteneriatul GastroArt.ro cu RADIO ROMÂNIA ANTENA SATELOR. Vă mulțumim pentru înțelegere!
https://gastroart.ro/2017/05/02/ciorba-de-fasole-afumatura-castron-paine/
https://gastroart.ro/2017/04/02/kugelhopf-ul-casei-bacalbasa-reteta-de-pasti-din-1934/