Interviu

Ce consideră Chef Paul Siserman reprezentativ pentru gastronomia tradițională românească

Invitat în podcastul Cronicari Digitali, la Amintiri Gustoase, chef Paul Siserman, fost concurent în 2014 la emisiunea „MasterChef” de la PRO TV, a vorbit despre gastronomia tradițională românească care nu este pusă în valoare.

„Am fost întrebat la un eveniment la care am participat cu maestrul Mircea Groza, mie mi-e foarte drag omul ăsta. E un carusel, e o legendă a gastronomiei tradiționale românești. Fiind împreună cu el la un eveniment, am fost la un moment dat întrebat ce aș recomanda unui turist care vine în satul românesc și am zis «Păi cred că l-aș băga în prima casă, la prima mătușă, bunică sau mama cuiva care a locuit tot timpul acolo și i-aș spune să stea jos și să-i facă ceva de mâncare».

Știi ce vrea să zică treaba asta? Faptul că, dacă mă întrebi pe mine ce i-aș da unui turist sau ce ar fi reprezentativ pentru România, cred că pentru România ar fi reprezentativ acea mâncare făcută de bunicile noastre, de mătușile noastre, care mai trăiesc și de care ar trebui să ne bucurăm, pentru că fiecare zonă a României are cultura ei gastronomică, rețetele ei.

La un moment dat, mă întreba chiar Mircea Groza cam câte tipuri de supe și ciorbe cunosc eu. Și i-am zis «Maestre, mai bine tac din gură decât să zic o prostie. Cu siguranță dacă m-ai întrebat asta, nu o să dau răspunsul corect»”, i-a spus Chef Paul Siserman lui Cosmin Dragomir, în podcastul Cronicari Digitali.

Întrebat de Cosmin Dragomir unde ar duce un turist venit să descopere România, celebrul chef a găsit greu să indice un loc anume.

„Cred cred că l-aș duce în fiecare sat pe turistul și l-aș pune jos la masă. Indiferent de ce ar mânca acel turist, preparatul ar fi reprezentativ pentru zona respectivă. Începând de la o zamă, la o topală, la o mămăligă făcută ca lumea, începând din zona Banatului până în Maramureș la Pături, i-aș da orice. Îmi aduc aminte de sarmale, începând de la sarmalele cât pumnul, alea bănățene până la sarmalele cu urdă din Bucovina. Noi avem avem o poveste culinară extraordinară.

Păcat că nu este scoasă în față și regretul ăsta nu îl am doar eu, îl au mai mulți care și-ar dori ca invazia pe care am suferit-o, și pot să o numesc invazie, după 89 a tot ceea ce înseamnă gastronomie italiană, orientală… Noi ne-am pierdut identitatea. Adică în fiecare restaurant. începând din anii 90. am găsit paste, pizza. Mai nou putem să spunem că shaorma și kebapul au devenit tradiționale, pentru că au deja 30 de ani de tradiție. Și când spui tradițional, foarte mulți înțeleg greșit. Fac o confuzie între tradițional și original sau între tradițional și autentic. Eu mi-aș dori foarte mult ca tinerii din ziua de azi, și sunt destui, să iasă în față, să spună ce fac, să spună unde pot fi ajutați de către experți care au devenit experți, pentru că noi nu am avut parte de așa ceva și dat fiind regimul pe care l-am suferit 45 ani.”

Podcastul Cronicari Digitali, produs de Zaga Brand și Asociația Humart (Human Made Art), vine cu episoade noi în fiecare joi și vineri pe toate platformele de streaming audio și pe www.cronicaridigitali.ro/podcast.

Share:

Leave a reply

many kinds of best quality replica watches.

richard mille replica