ActualArticole

Cum arata portretul robot al „risipitorului roman” – campanii pentru reducerea risipei alimentare

De Ziua Internationala de constientizare asupra risipei alimentare (29 septembrie), asociatia INTERSECT Timisoara lanseaza o campanie online privind risipa alimentara din bucatarie, prin publicarea unor retete creative gatite din resturi alimentare, primite de la gurmanzi, bucatari si prieteni. Aceasta campanie face parte din proiectul „Stop risipa alimentara!”, alaturi de organizarea de ateliere educationale si a unei culegeri de activitati scolare.

 In contextul in care in Romania se arunca 6.000 tone/zi (10% din mancarea cumparata) si schitand „portretul robot al risipitorului roman” – sub 35 de ani, locuitor in mediul urban, cu studii superioare si venituri peste medie si facand cumparaturi in special din supermarket (conform unei Analize de situatie din 2019, elaborata de Centrul National de Evaluare si Protejare a Starii de Sanatate), intreprinderea sociala INTERSECT deruleaza in perioada 2021-2022 proiecte dedicate combaterii risipei alimentare, cum sunt „Stop risipa alimentara” si „Impreuna combatem risipa alimentara”, in care implica diversi actori din comunitatea offline din Timisoara, dar si din comunitati online de oriunde, in demersuri concrete de reducere a risipei alimentare.

 Una dintre actiunile INTERSECT consta in invitatia lansata catre gurmanzi si bucatari de a prepara retete din „ce a ramas in frigider”, folosind produse care se apropie de termenul de expirare, legume usor lovite, fructe foarte zemoase, bucati de branza uscate sau sosuri de rosii deschise cu cateva zile in urma. Provocarea consta in fotografierea inainte si dupa, un scurt film facut cu telefonul din timpul gatitului si prezentarea listei de ingrediente. Retetele astfel create sunt facute publice pe retelele sociale. Alaturi de aceasta campanie prietenoasa, in cadrul proiectului „Stop risipa alimentara” se mai organizeaza ateliere educationale pe tema reducerii si combaterii  risipei alimentare, precum atelier de compost, ateliere de gatit sau cum faci vegeta de casa.

In Romania, in conditiile in care peste 4,5 milioane de romani au dificultati in procurarea hranei zilnice, se arunca in fiecare an 2,55 milioane tone de mancare. Mai mult, 15% din populaiie este obeza, iar o treime supraponderala. Cea mai mare risipa de hrana se inregistreaza in mediul urban: daca in rural se folosesc metode traditionale de valorificare a resturilor de alimente in gospodarie, in mediul urban peste 95% din resturile din municipii ajung la groapa de gunoi, facand astfel imposibila valorificarea deseurilor, atat alimentare, cat si nealimentare.

(Sursa foodwaste.ro/wp-content/uploads/2018/10/FoodWasteRO-Anexa21-CatalogONG.pdf)

Risipa se traduce si in efecte negative considerabile asupra mediului: pierderi si risipa de resurse de apa, sol si energie, emisii de gaze cu efect de sera si aport la schimbarile climatice, poluare cu fertilizatori, pesticide si metan rezultat din descompunerea alimentelor care sfarsesc la groapa de gunoi. FAO a realizat o evaluare a costului risipei de alimente la nivel mondial, astfel, in plus fata de costul economic estimat la o mie de miliarde de dolari pe an (valoarea produselor irosite plus subventiile platite pentru productia lor), costurile de mediu (cum ar fi emisiile de gaze cu efect de sera, deficitul de apa si eroziunea) ajung la aproximativ 700 de miliarde de dolari.

(Sursa: www.fao.org/nr/sustainability/food-loss-%c2 %adand-waste/en/).

Proiectul „Stop Risipa alimentara” este finaniat prin Fondul pentru un viitor mai bun in comunitaii Timisoara. Fondul pentru un viitor mai bun in comunitati este un program coordonat la nivel national de Federaiia Fundaiiile Comunitare din Romania – FFCR, finantat de Lidl Romania si implementat la nivel local de Fundaiia Comunitara Timisoara.

Parteneri media: Gastroart, Observatorul Gastronomic, Romania Traditiilor Creative, Guerrilla Verde

Detalii si contact aici https://intersect.org.ro/stop-risipa-alimentara/

 Asociatia INTERSECT este infiintata in martie 2021, cu obiectivul de reducere a pierderii si risipei alimentare. Prin activitatea asociatiei urmarim salvarea hranei considerata fara valoare comerciala sau cu valoare comerciala redusa, dar care inca are valoare nutritiva, facand-o accesibila, in conditii demne, celor care au nevoie de aceasta. Inspirati de initiative nationale si europene, vom deschide primul magazin de combatere a risipei alimentare din Vestul tarii, sub forma unei intreprinderi sociale.

 

Share:

Leave a reply

many kinds of best quality replica watches.

richard mille replica